VIDEO Incident la proiecţia unui film în maghiară la TIFF. Spectatori revoltaţi în sală: „În română de ce nu traduceţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecţia filmului maghiar „Despre trup şi suflet”, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost „sold out” cu câteva ore înainte de începere. Cinematograful „Florin Piersic” a fost arhiplin şi spectatorii au întâmpinat-o în picioare pe actriţa principală - Alexandra Borbély. Câţiva cinefili au protestat din cauză că moderatoarea discuţiei nu a tradus conversaţia şi în română.

Alexandra Borbély, actriţa principală a filmului „Despre trup şi suflet”, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost primită, în seara zilei de miercuri, 7 iunie, cu aplauze de sala arhiplină a cinematografului „Florin Piersic”.

Pelicula a fost proiectată în cadrul „Zilelor Maghiare” de la TIFF şi a fost sold out cu mult timp înainte de ora programată pentru vizionare. Actriţa a fost invitată în faţa sălii la o discuţie cu cinefilii. Moderatoarea evenimentului i-a pus câteva întrebări în maghiară despre rolul din film. Discuţia a fost tradusă apoi în engleză. După circa 15 minute de discuţii, câţiva cinefili au protestat, cerându-i moderatoarei să traducă şi în limba română. „Nu e corect, nu aşa se face. În română de ce nu traduceţi?”, a spus unul dintre spectatori.

Gafă la proiecţia filmului maghiar câştigător al Ursului de Aur

Moderatoarea şi-a cerut scuze 

Moderatoarea şi-a cerut scuze - „Scuzaţi, o să traduc acuma şi în limba română, e din greşeala mea, am încercat să mergem mai repede” – şi a tradus în română discuţia purtată până atunci.

„Am întrebat cum a fost implicată în rol actriţa. Răspunsul a fost că iniţial a primit rolul psihologului din film şi după aia a fost invitată de regizoarea filmului, doamna Ildikó Enyedi, să participe la selecţia pentru rolul Mariei, personajul principal. După ce a participat la diferite teste de scene de filmări, a fost invitată la o cafea de regizoarea filmului şi i-a fost teamă că aceea va fi ocazia cu care va pierde acest rol. Într-un fel a şi pierdut rolul psihologului, doar ca să i se propună rolul personajului principal. A participat la un casting, a făcut şi ea testele necesare şi după prima întâlnire a primit un mail foarte lung de la regizoarea filmului, în care i s-a explicat ce ar trebui să schimbe ca să se potrivească cu rolul. A fost foarte supărată. A spus că nu se poate, de exemplu, să i se spună că are o privire prea feminină şi din cauza asta să nu poată să joace rolul principal din film. A studiat personajul şi a lucrat acasă până când a reuşit atât să fie decisivă şi hotărâtă, să aibă această hotărâre în privire, cât şi inocenţa personajului, fiindcă Maria e un personaj care ambele calităţi, dar şi să aibă prezenţa necesară pentru cameră. Ildikó Enyedi  a precizat că dacă pe scenă sau în teatru ar putea să spună anumite chestii, în faţa camerei aceast lucru nu va fi posibil. Această supărare şi energia pe care i-a dat-o au ajutat-o să se pregătească pentru al doilea casting şi a rămas cu rolul Mariei”. La finalul traducerii, sala a aplaudat gestul moderatoarei cu aplauze. 

 

Film premiat cu „Ursul de Aur”

Ziua Maghiară a adus la TIFF 8 noi producţii de succes ale cinematografiei maghiare, prezentate pentru prima dată publicului din România. „Vedeta” secţiunii a fost de departe „Despre trup şi suflet/ On Body and Soul/ A teströl és a lélekröl”, regizat de Ildikó Enyedi, câştigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017. „Directorul unui abator o priveşte cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi. E drăguţă, dar prea politicoasă, şi este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenaţi de ce implică această descoperire, ca doi introvertiţi care nu ştiu nimic unul despre celălalt în afara activităţii profesionale. Cum pot ei accepta această coincidenţă stranie? Ce înseamnă ea?”, se arată în sinopsisul filmului. Pelicula va mai putea fi văzută pe 9 iunie la cinema Victoria.

Citeşte şi

VIDEO Cioloş, la dezbaterea TIFF: „Nu ştiu ce se va întâmpla cu Platforma România 100“. Evenimentul s-a terminat cu un incident neplăcut

EXCLUSIV Armand Assante explică de ce joacă în filme cu vampiri: „Cei mai mulţi actori au această dilemă: trebuie să plătească facturile“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite