VIDEO Câinele, cel mai bun prieten al studentului. Cum pot tinerii să obţină rezultate mai bune la examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O studentă învaţă să "danseze" cu beagle-ul Bailey. FOTO: Remus Florescu
O studentă învaţă să "danseze" cu beagle-ul Bailey. FOTO: Remus Florescu

O jumătate de oră de interacţiune cu câinii îi face pe studenţi mai relaxaţi şi îi ajută să se concentreze mai bine. Aceasta este punctul de pornire al proiectului “Keep calm with dogs”, lasat astăzi la vivariul Universităţii Babeş-Bolyai. Unul dintre câinii care vor participa la program, beagale-ul Bailey, deja celebru datorită participării la concursul “Românii au talent” a făcut o demonstraţie de dans.

Urmând modelul Puppy-Room for Stressed Students (Dalhousie University, Canada), studenţii UBB şi USAMV CN au acum ocazia de a-şi reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interacţiunea cu câini de terapie (şi în curs de formare), sub supervizarea echipelor specializate în activităţi asistate de animale. Deşi centrat pe reducerea nivelului de stres in perioada sesiunii, programul Keep calm with dogs îşi propune extinderea beneficiilor interacţiunii om-câine şi pe parcursul semestrului, în direcţia eficientizării procesului de învăţare, având în vedere efectele dovedite ştiinţific ale acestui tip de interacţiune asupra îmbunătăţirii memoriei de lucru, a performanţei în sarcină şi a atenţiei executive.

Dansând cu câinii

Deocamdată sunt patru voluntari proprietari de câini care vor intra în program, dar sunt în pregătire încă 19 persoane. Unul dintre cei mai îndrăgiţi câini este beagle-ul Bailey. Iulia Lăzăr, dresor canin şi proprietara căţeluşei Bailey,  devenită celebră după participarea la “Românii au talent” pentru numărul de dans, a făcut o demonstraţie. Ea a arătat că unul dintre modurile de interacţionare dintre studenţi şi câini este dansul în sincron. “O să încercăm să facem un pic de interacţiune cu persoane care nu au câini sau care au dar nu au putut să-i aducă. Vom încerca cu studenţii să îi obişnuim cu câinii, să îi obişnuim cu câteva comenzi pe care câinii le cunosc, apoi să facă un sincron cu câinele pe respectivele comenzi, pe o bucată de muzică”, a susţinut Iulia.  

Cum se va desfăşura programul Keep calm with dogs

Anunţarea activităţilor de tip anti-stres se va face la începutul fiecărei săptămâni pe pagina de facebook a programului – camera cu câini. Efectiv programul va demara miercuirea viitoare, iar una dintre întâlniri va fi în weekend. 

 Înscrierea studenţilor pentru a putea participa la activităţi se va putea realiza pe pagina de facebook a programului. Organizatorii activităţilor vor preciza de fiecare dată numărul maxim de studenţi care pot participa la activităţile programate pentru fiecare întâlnire.

 Scopul activităţilor cu câinii de terapie este de a îmbunătăţi funcţionarea psiho-socială umană a studenţilor (nivel emoţional, cognitiv şi comportamental), prin: (1) reducerea nivelului de stres asociat cu anumite sarcini şi situaţii (examene, respectarea datelor de depunere a proiectelor, susţinerea publică a unor proiecte); (2). Creşterea nivelului de fericire subiectivă şi a altor emoţii pozitive; (3). Dezvoltarea abilităţilor de tip mindfulness – capacitate de concentrare a atenţiei.

Exerciţiile ce vor fi făcute 

Exemple de exerciţii: (1) elaborarea unui traseu specific pentru câine; (2) plimbatul în lesă; (3) perierea şi îngrijirea corporală; (4) jocul interactiv cu mingea – de tip diadic (om-câine) sau cooperativ (grup de studenţi şi câine); (5) confecţionare de jucării pentru câini (după principiul prototipării dinamice – realizarea unui produs în funcţie de nevoia animalului); (6) învăţarea şi exersarea unor trucur comportamentale, exemple: omuleţul, ruşine; (7) Jocuri de societate (Katan, Şah, Scrabble etc.) în prezenţa câinilor de terapie; (8) Ascunderea răvaşelor şi găsirea lor cu ajutorul câinilor; (9) Concursuri care implică animalele – exemplu: concursul Happy Tails – cine reuşeste să facă un câine să dea cel mai mult din coadă; (10) Elaborarea de costume specifice pentru câinii care sunt implicaţi în Poveşti Sociale terapeutice; (11). Elemente de dog-dancing – cu valoare de concentrare a atenţiei pe mişcările corporale şi coordonarea om-câine.

Sudenţilor le va fi măsurată tensiunea

 Instrumentele care vor fi folosite pentru a măsura efectele aşteptate ale interacţiunii cu câinii la nivel psihologic şi fiziologic vor fi: scale psihometrice standard (pentru măsurarea nivelului de stres, a nivelului emoţiilor pozitive, a abilităţilor de tip mindfulness – concentrare a atenţiei);  tensiometre digitale standard (măsurarea tensiunii arteriale ca indicator al procesului de relaxare).

Cine va coordona activităţile de tip anti-stres?

Membri ai Asociaţiei Dog Assist din Cluj-Napoca (specialişti în terapie asistată de animale şi dresaj canin, psihoterapie şi consiliere psihologică, voluntari cu câini în curs de formare) şi câinii de terapie Bailey, Bes şi Dersou. Specialişti în interacţiunea om-animal din cadrul consorţiului UBB (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei)-USAMV CN (Facultatea de Medicină Veterinară)-Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal (Zoo Turda), Echipa Vivariului UBB.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Nicuşor, robotul-câine care orbeşte hoţii cu laserul, are Facebook. Este creaţia a patru studenţi clujeni

FOTO „Sângele meu salvează vieţi“. Clinica unde câinii donează sânge

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite