UPDATE  FOTO VIDEO Traian Băsescu, la Cluj-Napoca: „Nu îngenunchem la UE, ci ne respectăm promisiunile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a participat, duminică, la dezbatarea organizată de PMP la Cluj-Napoca, unde a vorbit despre corupţie şi despre Noul Cod Penal. Preşedintele a spus că românii sunt prea toleranţi în ceea ce-i priveşte pe aleşii corupţi. De asemenea, şeful statului a explicat cât de important este să ne respectăm promisiunile din tratatul de aderare la UE.

UPDATE 13.43 Preşedintele PMP, Eugen Tomac: „Am venit să tragem un semnal de alarmă legat de statul de drept. Românii au două repere importante: preşedintele Traian Băsescu şi Emil Boc. Sunt doi oameni politici extrem de curajoşi care nu au ezitat să-şi asume responsabilităţi. Pentru noi, cei din PMP, cei doi sunt nişte modele“.

Tot Tomac a spus că PMP va duce mai departe Republica Moldova alături de România în UE, iar PMP va merge pe direcţia stabilită de Traian Băsescu. 

UPDATE 13.25 Traian Băsescu a mai declarat că venirea lui Emil Boc la Fundaţia Mişcarea Populară îl bucură şi îi mulţumeşte pentru asta, menţionând că relaţia dintre el şi primarul Clujului este una dintre doi oameni extraordinari, doi oameni care au avut tăria să ia decizii. Înainte de a pleca, Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi în sală să nu atace PDL, că nu cei din PDL sunt duşmanii. Cu toate acestea, preşedintele a criticat PDL pentru că nu i-a susţinut pe el şi pe Emil Boc, doar Gelu Vişan şi Elena Udrea apăreau la televizor şi îi susţineau.

UPDATE 13.15: Emil Boc a acceptat invitaţia de a face parte din Fundaţia „Mişcarea Populară“, spunând că face acest lucru deoarece crede în ea. La dezbaterea organizată la Cluj-Napoca, Emil Boc a scos în evidenţă cât de aproape era România de a intra în Schengen, că oamenii de la putere sacrifică legi şi Constituţia pentru a face ce vor ei. „Trebuie să asiguri echilibrul în stat. Când nu este echilibru, atunci statul este în pericol“, a explicat Boc, menţionând că atunci când se afla la guvernare s-au respectat legile şi deciziile instanţelor, oricât de dureroase ar fi fost. 

UPDATE 12.23 Discursul preşedintelui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că revenirea la „o justiţie controlată“ este un lucru ce se poate întâmpla, precizând că „ireversibilitatea în justiţie nu este garantată, din păcate, prin acţiunea oamenilor“, situaţie care îngrijorează.

De asemenea, în discursul său, preşedintele a spus că trebuie să ne respectăm promisiunile din tratatul de aderare. „Nu ne târâm în genunchi la UE, ci doar respectăm ce-am promis!“ Traian Băsescu a spus despre Fundaţia Mişcarea Populară că a născut un copil prematur, PMP (Partidul Mişcarea Populară), care se va lupta la europarlamentare şi căruia îi urează succes. Preşedintele a spus că nu a fost la sediul PMP din Bucureşti, dar promite să meargă. 

„Vă spun cu toată responsabilitatea, riscul este să rămânem într-o zonă gri, în care să nu fim nici europeni, nici non-europeni, care ne va aduce prejudicii uriaşe. Nu toată lumea şi nu toţi vecinii noştri au interes ca România să aibă succes în UE. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu vecinii noştri: Ucraina, Republica Moldova“

Preşedintele a spus că statul de drept este un complex ce vizează funcţionarea instituţiilor, justiţiei, stabilitatea instituţiilor şi respectarea criteriilor politice. „Oricât ar împrăştia Victor Ponta pomeni electorale, nu vom fi un stat de drept credibil. Oricât o să pot, le voi ţine piept pentru respectarea criteriilor politice. Instabilitatea reformelor este cel mai grav lucru“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

„Să nu ne vedem mai negri decât suntem, dar după criteriile de la Copenhaga, România nu are probleme în privinţa minorităţilor, probleme minime la respectarea drepturilor omului. Probleme avem la stabilitatea instituţiilor statului şi a statului de drept, în complexul criteriilor de la Copenhaga“, a spus preşedintele Băsescu.

Băsescu a precizat că orice depreciere a criteriilor politice „ne împinge la momentul zero“ şi „înseamnă paşi înapoi“.

Preşedintele a mai adăugat că eistă evenimente care nu pot fi trecute cu vederea în discuţii şi rapoartele Comisiei Europene, cum ar fi cele din vara anului 2012, „marţea neagră“ din decembrie 2013, „care a reaprins dubiile în privinţa respectării criteriilor politice“, atacurile continue la judecători şi instituţiile statului, problemele parlamentarilor cu incompatiblitatea, refuzul de a aviza începerea urmăririi penale pentru un ministru - ceea ce demonstrează că Parlamentul „nu funcţionează la standarde europene“.

„Eu cred că toţi avem obligaţia să dăm un semnal puternic spre populaţie, în primul rând, să-şi mărească exigenţa în ceea ce priveşte comportamentul oamenilor politici atunci când vine vorba despre statul de drept. Aş vorbi mult despre statul de drept, dar o să vă dau un singur exemplu pentru că unul dintre actori este aici. Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte despre m omentul în care s-a vorbit despre un bileţel. I s-a spus bileţelul roz. Nu era roz, era galben. Ca să vă daţi seama de unde a plecat mandatul meu. De la momentul în care primul ministru nu avea nicio jenă să-i scrie preşedintelui «Dragă Traiane, rezolvă problema cu Dinu Patriciu». Nu a fost un om rău intenţionat. (..) Astăzi sunt vreo şapte miniştri în închisoare, vreo 18 parlamentari şi mulţi alţii pe rolul instanţelor. Am văzut pe mulţi care întreabă: «Unde sunt ţepele, că aţi promis ţepe». Justiţia este cea care îi trage în ţeapă pentru că încalcă legea“. 

În vara anului 2012, era stabilit ca România să intre în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi cele maritime, urmând ca din 2013 să ijntre şi cele terestre. Din cauza evenimentelor din 2012, a atacurilor la justiţie s-a pierdut această şansă. Au pierdut românii, în primul rând la credibilitate şi apoi economic“.

Traian Băsescu: „Primul lucru pe care îl avem de făcut este să le explicăm oamenilor care sunt exigenţele. Nu vom reuşi dacă nu avem sprijinul populaţiei. Lipsa exigenţei populaţiei se vede când au trimis în Parlament sau au ales la Consiliile Judeţene oameni care au dosare penale. Avem, în mod real, o problemă în interiorul societăţii care este extrem de tolerantă“.

Traian Băsescu, la dezbaterea organizată de PMP la Cluj-Napoca

UPDATE 12.09 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la dezbaterea publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Cluj-Napoca, unde ţine un discurs. Băsescu a ajuns la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, unde se desfăşoară dezbaterea, la ora 12.00, fiind aplaudat de mai multe persoane care se aflau în zonă.

Şeful statului a intrat însoţit de primarul Emil Boc, în sală fiind prezenţi, de asemenea, lideri ai PDL Cluj, consilieri locali şi judeţeni democrat-liberali.

UPDATE 11.35: În urmă cu puţin timp a sosit Elena Udrea. Ea a declarat că această dezbatere este a unei fundaţii şi că nu va fi una politică, că nu se vor lua decizii politice. „Speră ca după această întâlnire să fim mai puternici“. Ea a mai adăugat că tema dezbaterii este „Statul de drept, între modelul eruropean şi realitatea din România“.   

Întâlnirea Partidului Mişcarea Populară la care participă şi preşedintele statului, Traian Băsescu, va începe la ora 12.00.

La manifestare vor fi prezenţi membrii fondatori şi lideri ai Partidului Mişcarea Populară, dar şi fostul premier Emil Boc, deputatul Elena Udrea, europarlamentarul Cristian Preda, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.

Ultima vizită a preşedintelui la Cluj a avut loc în urmă cu un an, pe 14 februarie 2013.

Mai puteţi citi:

VIDEO Îndemnul Elenei Udrea la întâlnirea PMP de la Cluj: „Îi aşteptăm pe toţi cei care vor o Românie mai bună“

Emil Boc despre prezidenţiale: „Nu eu sunt soluţia“. Acesta a spus că doreşte să contribuie la unificarea dreptei

Ce îi sfătuieşte Traian Băsescu pe membrii PMP: „Nu atacaţi PDL, nu el este adversarul“

Traian Băsescu despre PMP: „Este un copil prematur, dar prematurii, ştiţi bine, sunt extrem de inteligenţi“

VIDEO După ce a anunţat că se alătură Fundaţiei Mişcarea Populară, Emil Boc i-a comparat pe USL-işti cu comuniştii

UPDATE  FOTO Traian Băsescu, la Cluj-Napoca: „Nu îngenunchem la UE, ci ne respectăm promisiunile“

După întâlnirea cu Traian Băsescu, liderii PMP s-au fotografiat. Udrea: „A fost o seară între prieteni care au lucrat împreună, care vor mai lucra împreună“

VIDEO Preşedintele statului a ajuns sâmbătă seara la Cluj. A spus despre Iohannis că „e un câştig pentru Guvern“

Udrea: “Trebuie să găsim un candidat care să îl bată pe Antonescu în primul tur şi să intre în turul doi”

Turneul în Ardeal al Elenei Udrea a început într-un  restaurat din centrul Clujului

Surse: Emil Boc  îşi pregăteşte terenul pentru a forţa PDL –ul să-l excludă. Scopul: intrarea în Partidul Mişcarea Populară

Singurul deputat PDL din Cluj a trecut la Mişcarea Populară: „Mă alătur lui Traian Băsescu şi Elenei Udrea“

Elena Udrea a demisionat din PDL şi s-a înscris în PMP: Astăzi mă despart de un partid, dar rămân într-o echipă

Deputatul de Vrancea Florin Secară o urmează pe Elena Udrea în Partidul Mişcarea Populară. "Nu rămân prieten cu conducerea PDL Vrancea"

VIDEO Traian Băsescu la Cluj: „Elita PDL de acum nu depăşeşte media sau mediocritatea politicului. PDL nu mai are un lider care să tracteze partidul“

UPDATE VIDEO Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu Emil Boc, după ce a participat la priveghiul fostului stareţ de la Rohia. A lăudat-o pe Elena Udrea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite