Statuia lui Iuliu Maniu, repusă pe soclu. Primarul Emil Boc și-a cerut scuze

0
Publicat:

După intervenția societății civile, statuia marelui om de stat Iuliu Maniu a fost repusă pe soclu, în parcul de lângă zidul medieval al cetății din Cluj. Primarul Emil Boc și-a cerut scuze. 

Statuia fusese demontată de angajații firmei care este plătită de Primărie pentru a moderniza centrul orașului.

Mai multe fundații au protestat față de doborârea statuii lui Iuliu Maniu din Cluj. „Am aflat cu stupoare că statuia făuritorului de țară, IULIU MANIU, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă.

IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.

image

Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac“.

Ulterior, primarul Emil Boc a venit cu explicații: „În primul rând, aș dori să îi asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament. Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală (Kogălniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânza, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare”, a precizat primarul Emil Boc.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj – 5 februarie 1953, Sighet), supranumit „Sfinxul de la Bădăcin“, a dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, împotriva dominaţiei lui Ionel Brătianu în viaţa politică şi împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste.

Iuliu Maniu a rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite