Scrisoarea tulburătoare găsită printre florile depuse la portretul Regelui Mihai: „Aţi fost untdelemnul de pe rana deschisă a României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine cu chipul Regelui Mihai a fost amplasată în centrul Clujului  FOTO Remus Florescu
O imagine cu chipul Regelui Mihai a fost amplasată în centrul Clujului  FOTO Remus Florescu

Monarhiştii clujeni au amplasat, la scurt timp după anunţarea morţii Regelui, un portret imens al Majestăţii Sale Regelui Mihai I în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor. Portretul de 12 metri pătraţi cuprindea chipul Regelui, precum şi câteva citate reprezentative pentru gândirea sa morală şi politică.

Timp de o săptămână, clujenii simpatizanţi ai Monarhiei au depus sute de candele şi flori în semn de omagiu la adresa celui care a fost Regele Mihai I al României. După că au strâns instalaţia, organizatorii, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei şi Clubul Monarhiştilor Clujeni, au găsit printre flori şi lumânări şi o scrisoare emoţionantă adresată Majestăţii Sale. Scrisoarea era semnată Oana V.

„A fost lăsată de o trecătoare la locul în care clujenii s-au recules în zilele premergătoare înmormântării Regelui Mihai. Scrisoarea am descoperit-o între miile de flori prin care oamenii îl omagiau pe Regele Mihai. Era aşezată cu grijă într-un plic respectând toate rigorile unei corespondenţe“, spune, pentru „Adevărul“, istoricul Cornel Jurju, preşedintele Clubului Monarhiştilor Clujeni. Acesta a fost emoţionat de mesaj: „Mi-a atras atenţia prin felul îngrijit în care era întocmită/ redactată şi prin senzaţia de sinceritate pe care o transmite“.

Mesajul Oanei V. pentru Rege

Scrisoarea conţine un mesaj emoţionant la adresa Regelui Mihai I. Oana V îşi începe astfel epistola: „Aţi fost şi veţi fi întotdeauna în inimile noastre suveranul de drept şi de merit al României; cel căruia îi păsa de noi mai mult decât oricui, care a luptat pentru noi şi dincolo de pământul ţării din care aţi fost alungat în exil şi apoi urmărit de cei care v-au alungat decenii la rând de frică să nu vă întoarceţi înapoi unde aparţineaţi. Când aţi păşit pentru prima oară după decenii întregi pe pământul ţării aţi fost întors şi alungat a doua oară; v-aţi întors cu lacrimi în ochi şi cu inima frântă de dor; eraţi plin de speranţă şi aţi crezut (şi noi am crezut) că în sfârşit ne-am eliberat de «cortina dictatorială comunistă», dar din păcate nici în ziua de azi, după 28 de ani, nu suntem complet liberi de ei“.

„Îmi pare rău că ne trezim mult prea târziu“

„Scrisoarea reprezintă o mărturie deosebita, autentica şi sugestiva, cu privire la trăirile pe care românii le-au avut pentru Regele Mihai, cel puţin atunci când acesta se găsea pe ultimul sau drum“, mai spune Jurju. În epistolă, Oana îşi exprimă regretul că nu i-a scris Regelui când era în viaţă:

„Cu demnitatea pe care ar trebui s-o aibă orice conducător şi cu grija unui tată ne-aţi susţinut şi încurajat de la distanţă prin mesajele transmise de la postul de radio Europa Liberă; ne-aţi încurajat să avem speranţă şi să nu cedăm în faţa lor. Îmi pare rău că ne trezim mult prea târziu de cele mai multe ori şi îmi pare rău că nu v-am scris cât eraţi în viaţă“.

Scrisoarea Oanei

regele mihai foto remus florescu

„Vă mulţumim din suflet pentru tot binele“

În ultima parte a scrisorii, Oana V. susţine că a fost inspirată de demnitatea şi perseverenţa cu care Regele a iubit România. „M-aţi inspirat prin curajul pe care l-aţi avut, demnitatea, lupta continuă şi perseverenţa cu care aţi iubit această ţară şi suferinţa tăcută. Aţi inspirat mulţi oameni şi veţi fi un model demn de urmat pentru noi întotdeauna. Vă mulţumim din suflet pentru tot binele pe care l-aţi făcut acestei ţări. Aţi fost untdelemnul de pe rana ei deschisă. Dumnezeu să vă odihnească în pace, suflet blând. Rămas bun“, îşi încheie ea scrisoarea. 

Mai puteţi citi:

Mitul trenului plin cu averi cu care ar fi plecat Regele Mihai din România - cea mai de succes minciună a propagandei anti-monarhiste comuniste şi feseniste

Regele Mihai a murit. Universitatea din Cluj, dată ca exemplu de monarh în ultima sa vizită în inima Ardealului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite