Profesoară umilită de părinții care vor să-i cumpere cadouri de Crăciun. „Parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O profesoară din Cluj le transmite un mesaj clar părinților care caută cadouri de Cărciun pentru dascăli: „Este umilitor pentru un dascal să i se dea un cadou, parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul”.

O profesoară din Cluj se simte umilită de părinții care vor să-i ofere cadouri. FOTO: Shutterstock
O profesoară din Cluj se simte umilită de părinții care vor să-i ofere cadouri. FOTO: Shutterstock

Cadourile pentru profesori cu diferite ocazii au devenit un obicei nelipsit din școlile românești. Cele mai multe magazine online au secțiune specială „cadouri pentru profesori”, cu agende, stilouri, seturi cadou pentru vinuri, diferite obiecte artizanale, tablouri etc.

Unii părinți se gândesc la salariile mici ale profesorilor, alții la obținerea din partea acestora a unui anumit comportament față de elevi, dar puțini se gândesc la ce simt profesorii când primesc aceste cadouri.

„V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și.....altele”, și-a început o profesoară din Cluj postarea pe un grup de Facebook dedicat mamelor. Ea vorbește despre umilința pe care o simt profesorii care primesc cadouri de la părinți.

Dragi mămici

Vă urmăresc cu interes deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare.

Am citit și comentariile. Vreau să vă spun că cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri.

Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul.”

image

Cel mai frumos cadou

Profesoara susține că pentru ea, ca dascăl, cel mai frumos cadou este să vadă că a reușit să facă dintr-un elev un om realizat și să vadă că după zeci de ani nu a fost uitată și foștii elevi se bucură să-i prezinte familia, copilașii. „Ăsta e cel mai frumos cadou și cel mai valoros”, subliniază clujeanca.

„V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și.....altele. Nu, mulțumim, noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm etc”, a completat cadrul didactic.

Ea a precizat că a refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet deoarece a auzit comentarii de genul: „iar să-i luăm flori” sau „ce! să mănânce pe banii noștri”.

„În primii mei ani de învățământ am primit cadou, în particular, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin, de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei. Din păcate, vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât!”, rememorează dascălul.

„Să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și să nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri!” a încheiat profesoara.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite