„Premiile Oscar“ pentru ştiri false ale propagandei ruse. Cum a dezinformat Russia Today că oamenii din Venezuela n-ar fi înfometaţi în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propaganda lui Vladimir Putin lucrează intens FOTO: EPA/EFE
Propaganda lui Vladimir Putin lucrează intens FOTO: EPA/EFE

Serviciul din UE însărcinat cu demascarea ştirilor false promovate de instituţiile media pro-Kremlin a decernat „Oscarurile” pentru ştiri false. Fie că vorbim despre „imperiul” pe care Polonia şi-l construieşte în Est, campania Lituaniei de ucidere brutală a balenelor sau despre supermarket-urile pline cu produse din Venezuela, toate acestea poveşti au un element comun: n-au nicio legătură cu adevărul.

Filmele de origine rusă nu au avut succes la ceremonia de decernare a premiilor Oscar. S-ar putea să fi fost diferită în cazul în care instituţiile media pro Kremlin ar fi participat la competiţie, se arată pe site-ul administrat de European External Action Service East Stratcom Task Force, parte a campaniei  „UE versus Dezinformare”.

„Ideile lor sunt cel puţin la fel de creative ca cele mai bune produse de la Dream Factory (Fabrica de Visuri-nr). Dacă ar exista o astfel de categorie, Oscarul pentru film de ficţiune/fantezie ar merge la acele instituţii media pro-Kremlin care au relatat cum îşi construieşte Polonia un imperiu care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră. Pentru a face acest lucru, Polonia ar trebui mai întâi să determine colapsul Ucrainei, să înghită partea sa de vest şi să organizeze, de asemenea, o intervenţie militară în Belarus. În acest film, Polonia ar susţine naziştii din Ucraina şi ar face tot ce este necesar pentru ca Ucraina să se dezintegreze. Pe măsură ce filmul se derulează, aflăm că planurile poloneze fac parte dintr-o campanie mai mare prin care Vestul vrea să înconjoare Rusia şi / sau să înceapă un război împotriva ţării. Naraţiunile false, cum ar fi acestea, merită un Oscar fals pentru exploatarea precedentelor istorice pentru a declanşa conflicte între vecini şi pentru a provoca controverse”, se arată pe site-ul amintit. 

Cel mai bun non-documentar

Premiul pentru cel mai bun film non-documentar merge la autorii ştirii conform căreia Letonia sprijină uciderea barbară a balenelor, prin cumpărarea cărnii acestor animale din Norvegia. Datele disponibile despre comerţul cu carne de balenă au fost pur şi simplu ignorate aici.

Cea mai bună editare de film – supermarket-urile din Venezuela 


În lumea dezinformării, un Oscar pentru cea mai bună editare de film ar merge la la Russia Today (RT) pentru o poveste despre Venezuela şi supermarket-urile sale pline cu produse disponibile cetăţenilor. Videoclipul arată un supermarket într-un cartier de lux din Caracas şi ar trebui să ne convingă că lipsa de hrană din Venezuela este doar o invenţie a mass-mediei occidentale.

„De asemenea, se alimentează într-o altă naraţiune falsă, care descrie ajutorul din Vest ca mijloc de pregătire pentru o invazie militară străină. Mesaje ca aceasta au fost observate în mai multe limbi în care RT operează (engleză, spaniolă şi rusă). Potrivit RT, oamenii nu sunt înfometaţi în Venezuela - o schimbare interesantă în raportarea despre situaţia din ţară, unde înainte, până când au început mitingurile în sprijinul lui Juan Guaido, ţara a fost prezentată ca fiind afectată de lipsa de hrană şi de medicamente”, arată sursa amintită. 

Cel mai bun scenariu adaptat 

„Comitetul de atribuire a fost unanim aici: Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat ar merge povestirii conform căreia Serghei Skripal şi fiica sa, Yulia, sunt deja morţi sau vor muri în curând într-un accident  provocat de Occident. Dezinformarea a continuat, chiar şi după ce ambasadorul britanic la Moscova a confirmat că cei doi trăiesc şi sunt bine. În ciuda faptului că a trecut aproape un an de la otrăvirea celor doi şi o anumită călătorie infamă a unor turiştilor ruşi în Salisbury - şi, aparent, în ciuda implicării covârşitoare şi bine evidenţiate a Rusiei, aceasta nu înseamnă că dezinformarea despre acest incident a se termina”, arată sursa citată.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite