Povestea unuia dintre cei mai temuți spărgători din România. A fost condamnat la 30 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Czika Laszlo (52 de ani), un temut spărgător de locuințe, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Bărbatul opera foarte meticulos și rapid, nu lăsa urme și folosea dispozitive GPS pentru a-și monitoriza victimele.

Czika Laszlo se lăuda că este cel mai bun spărgător de locuințe din România. FOTO: Arhivă personală
Czika Laszlo se lăuda că este cel mai bun spărgător de locuințe din România. FOTO: Arhivă personală

În hotărârea luată de Curtea de Apel Cluj, în ziua de 17 ianuarie 2023, se arată că spărgătorul Czika Laszlo (52 de ani) este condamnat la 30 de ani de închisoare, din care se scade perioada petrecută deja după gratii, acesta aflându-se în închisoare din 2016, când a evadat din arestul Poliției Cluj folosind ace de păr și staniol.

„În temeiul art. 40 alin. 3 Cod penal coroborat cu art. 72 alin. (2) Cod penal, deduce din durata pedepsei de 30 ani închisoare aplicată inculpatului Czika Laszlo perioada executată între 13.03.2016 - 14.08.2016 și de la 16.08.2016 până la zi”, se arată în hotărâre

Practic, inculpatul va sta după gratii 23 de ani, dacă nu i se reduce pedeapsa având în vedere buna conduită.

El a fost condamnat pentru 60 de infracțiuni de furt calificat din locuințe. El acționa în orașe din toată țara, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Satu Mare, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș etc.

Keresztes Jozsef, mâna dreaptă a celebrului spărgător, a fost condamnat la pedeapsa de 27 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare din care se deduc circa 6 ani.

60 de furturi din locuință

Procurorii clujeni precizează că între noiembrie 2014 și martie 2016, inculpaţii Czika Laszlo şi Keresztes Jozsef au comis un număr de 60 de infracţiuni de furt din locuinţe, cauzând un prejudiciu estimat de către persoanele vătămate la sumele de 537.300 lei şi 55.000 euro.

Surse din Poliția Cluj au declarat pentru „Adevărul” că pagubele reale depășesc 2 milioane de euro.

„Prin sentința penală nr. 465 din 02.04.2021, pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul penal nr. 500/211/2017, Primul inculpat a fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea, iar în urma efectuăriii operațiunilor de cazier, rezultând în final pedeapsa de 41 ani 3 luni și 10 zile închisoare, redusă la maximul general de 30 de ani închisoare și amenda de 15.5666,66 lei”, arată un comunicat transmis, azi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

În stenogramele care redau convorbirile dintre cei doi, citate de Gazeta de Cluj, se arată că cei doi comiteau în fiecare zi 3-4 spargeri de locuințe:

„CLŞ: Şi eu le-am spus că am avut 10 kg de aur, am adus acasă 10 kg de aur din Austria.

KJ: Aia multă unde ai băgat-o?

CLŞ: În Cluj…

KJ: Dar cu astea din Floreşti ce o să fie? Nu le duci nici tu şi nici eu. O să ne condamne pe amândoi.

CLŞ: Nu au cum să ne condamne. Asta-i frumuseţea în treaba asta, că nu au cum să ne condamne. Nu au cum.

KJ: Aşa a spus şi avocatul meu – mai ales că ai fost sub control judiciar

CLŞ: De alea nu mă tem. Nu sunt probe/dovezi la faţa locului, nu sunt urme de încălţări, nu sunt amprente, înţelegi?

KJ: Nu ştiu. 42.

CLŞ: Nu o să ne condamne.

KJ: Aici sunt foarte multe fapte. Sunt 100.

CLŞ: Câte?

KJ: 100… în fiecare zi 3-4… cam 50-60 exact ca în Braşov, Sibiu 22-24 de fapte.“

Spărgătorul care-ţi goleşte casa în două minute.

Czika Laszlo a devenit cunoscut după ce a evadat, în august 2016, din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj. Poliţiştii clujeni îl cunosc bine, pentru că este unul dintre cei mai căutaţi spărgători de locuinţe din ţară.

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august, a închis lacătul în urma lui şi astfel i-a întârziat pe poliţişti cu o oră. A fost prins două zile mai târziu. 

„Adevărul“ a relatat, atunci, povestea lui. Judecătoria Cluj a dispus pe 14 iunie începerea procesului în dosarul în care Czika Laszlo, originar din Sfântu Gheorghe, este acuzat de comiterea mai multor furturi din locuinţe.

Procurorii arată în rechizitoriu că doar în perioada ianuarie-februarie 2016, Czika, ajutat de un alt inculpat din dosar, Keresztes Jozsef, a spart 40 de locuinţe din Cluj-Napoca.

Surse din interiorul Poliţiei au declarat pentru „Adevărul“ că numărul spargerilor pe care le-a comis infractorul în toată ţara, în ultimii ani, se ridică la circa 1.000, iar prejudiciul ar ajunge la circa 2 milioane de euro.

În Top 3 spărgători

Unul dintre motivele pentru care evadarea lui Czika Laszlo din arestul IPJ Cluj a făcut valuri în Poliţia Română este faptul că prinderea lui iniţială a fost una dintre cele mai grele misiuni, întinzânu-se pe o perioadă de mai bine de un an şi fiind foarte costisitoare în ceea ce priveşte numărul de oameni, dar şi de resurse tehnice folosite, susţin surse din cadrul anchetei.

Unul dintre ofiţerii care au lucrat la caz i-a spus lui Czika Laszlo că, având în vedere modul în care operează, este în top trei spărgători din ţară. El a răspuns, arogant, că «îi bate» oricând pe primii doi“, a spus, pentru „Adevărul“, sursa citată.

Una dintre tehnicile sale era faptul că îşi pregătea minuţios planul în vederea comiterii spargerii, studiind configuraţia zonei şi a imobilului cel puţin cu o zi înainte, se arată în rechizitoriu. În anumite cazuri, planul presupunea cunoaşterea programului victimelor şi chiar supravegherea acestora cu dispozitive GPS. De asemenea, folosea dispozitive pentru bruierea semnalului telefoanelor mobile, pentru a împiedica anunţarea Poliţiei.

Majoritatea spargerilor le-a făcut în timpul zilei. Avea o metodă de a deschide uşile folosind chei speciale şi o foiţă de aluminiu. De asemenea, o altă metodă era escaladarea locuinţelor prin exterior. De cele mai multe ori nu forţa intrarea, dar simula o forţare, fie spărgea un geam sau forţa butucul, pentru a evita să-şi formeze o semnătură care să poată fi identificată de poliţişti. Era foarte inteligent“, spun surse din Poliţie.

Czika Laszlo (52 de ani) „curăța” casele în 2 minute de bunurile de valoare. SURSA Arhivă personală
Czika Laszlo (52 de ani) „curăța” casele în 2 minute de bunurile de valoare. SURSA Arhivă personală

„Curăţa“ casa în 2 minute

Spargerile se produceau foarte repede. „În 2 minute, maximum 3, «curăţa» casa. Prefera banii şi bijuteriile. Obişnuia să lase casa exact aşa cum era când a intrat, motiv pentru care unele victime au sesizat furtul şi după o lună de zile“, arată sursa citată.

Printre bunurile furate erau şi electronicele, tablete, laptopuri, televizoare, dar evita telefonele mobile, care puteau fi reperate ulterior.

În rechizitoriu se arată că bunurile sustrase erau rapid plasate altor doi inculpaţi, Botos Csongor şi Batori Andrea, care, la rândul lor, le dădeau mai departe la un interval scurt de la comiterea faptelor.

Czika era foarte greu de reperat, întrucât după ce dădea o spargere, se muta rapid din localitate. „Stătea două zile la Cluj, două la Iaşi, trei la Constanţa. Era foarte mobil. Se mişca permanent. La Cluj aveau totuşi un fel de centru de comandă, creându-şi aici o reţea de persoane care-l ajutau“, mai spun surse din Poliţie.

Pasionat de poker

Czika este acuzat şi de uz de fals în formă continuată, el folosind o carte de identitate falsă pentru a-şi deschide mai multe conturi bancare şi pentru a-şi face abonament de telefonie mobilă. Ofiţerii care au fost pe urmele spărgătorului mai bine de un an au aflat că această avea o slăbiciune: era pasionat de poker. „Juca pe mize foarte mari. Stătea la mese cu persoane cu mulţi bani. E posibil ca la aceste partide de poker să-şi fi cunoscut o parte din victime. Acesta este şi motivul pentru care, din informaţiile noastre, nu a pus bani deoparte. Se pare că tot ce «câştiga» din spargeri cheltuia destul de repede“, adaugă sursa citată.

Czika Laszlo (52 de ani) putea trece drept un afacerist. SURSA Arhivă personală
Czika Laszlo (52 de ani) putea trece drept un afacerist. SURSA Arhivă personală

Cum a evadat din arest

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august, într-o duminică. Aflat în arest preventiv din luna martie, inculpatul a studiat minuţios activitatea în arestul Poliţiei.

„Nu a ales întâmplător ziua de duminică, atunci când la arest sunt mai puţini poliţişti. A folosit nişte ace de păr şi o foiţă de staniol pentru a deschide un lacăt şi o uşă de la arest“, spun sursele citate.

După ce a evadat, a luat un taxi şi s-a dus în comuna Floreşti, aflată la câteva minute de zona unde se afla arestul IPJ, pe strada Traian. A găsit o casă nelocuită în Floreşti şi s-a gândit să aştepte până când vor fi eliminate filtrele care au fost postate la ieşirea din judeţ. A fost prins marţi noaptea, pe 16 august, pe o stradă din localitate. „Ştia că va primi o pedeapsă mare din cauza numărului mare de spargeri pe care l-a dat şi, în plus, avea şi cazier. Şi-a asumat conştient riscul de a adăuga la pedeapsă şi evadarea“, susţin surse din Poliţie.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite