Spărgătorul care-ţi goleşte casa în două minute. Cine este infractorul pasionat de Poker care a evadat din arest folosind ace de păr şi staniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Czika Laszlo a evadat din arestul Poliţiei Cluj pe 14 august. FOTO: Arhivă personală
Czika Laszlo a evadat din arestul Poliţiei Cluj pe 14 august. FOTO: Arhivă personală

Czika Laszlo a devenit cunoscut recent pentru opinia publică, după ce a scăpat din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, fiind al şaselea evadat în ultimii doi ani şi aruncând o umbră asupra pensionării şefului IPJ, Tudor Grindean. Poliţiştii îl cunosc bine, pentru că este unul din cei mai căutaţi spărgători de locuinţe din ţară.

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august, a închis lacătul în urma lui şi astfel i-a întârziat pe poliţişti cu o oră. A fost prins două zile mai târziu, iar „Adevărul“ vă spune povestea lui. Judecătoria Cluj a dispus pe 14 iunie începerea procesului în dosarul în care Czika Laszlo (45 de ani), originar din Sfântu Gheorghe, este acuzat de comiterea mai multor furturi din locuinţe. Procurorii arată în rechizitoriu că doar în perioada ianuarie-februarie 2016, Czika, ajutat de un alt inculpat din dosar, Keresztes Jozsef, a spart 40 de locuinţe din Cluj-Napoca.

Prejudiciul pentru aceste fapte este de circa 100.000 de lei, însă procurorii menţionează, în rechizitoriu, că au fost descoperite doar o mică parte dintre infracţiunile comise, „dovada făcând-o numărul mare de bunuri fără documente şi fără justificare găsite la locuinţele acestora“. Surse din interiorul Poliţiei au declarat pentru „Adevărul“ că numărul spargerilor pe care le-a comis infractorul în toată ţara, în ultimii ani, se ridică la circa o mie, iar prejudiciul ar ajunge la circa 2 milioane de euro. 

În top 3 spărgători

Unul dintre motivele pentru care evadarea lui Czika Laszlo din arestul IPJ Cluj a făcut valuri în Poliţia Română este faptul că prinderea lui iniţială a fost una dintre cele mai grele misiuni, întinzânu-se pe o perioadă de mai bine de un an şi fiind foarte costisitoare în ceea ce priveşte numărul de oameni, dar şi de resurse tehnice folosite, susţin surse din cadrul anchetei.

„Unul dintre ofiţerii care au lucrat la caz i-a spus lui Czika Laszlo că, având în vedere modul în care operează, este în top trei spărgători din ţară. El a răspuns, arogant, că «îi bate» oricând pe primii doi“, a spus, pentru „Adevărul“, sursa citată. Una dintre tehnicile sale era faptul că îşi pregătea minuţios planul în vederea comiterii spargerii, studiind configuraţia zonei şi a imobilului cel puţin cu o zi înainte, se arată în rechizitoriu. În anumite cazuri, planul presupunea cunoaşterea programului victimelor şi chiar supravegherea acestora cu dispozitive GPS. De asemenea, folosea dispozitive pentru bruierea semnalului telefoanelor mobile, pentru a împiedica anunţarea Poliţiei.

„Majoritatea spargerilor le-a făcut în timpul zilei. Avea o metodă de a deschide uşile folosind chei speciale şi o foiţă de aluminiu. De asemenea, o altă metodă era escaladarea locuinţelor prin exterior. De cele mai multe ori nu forţa intrarea, dar simula o forţare, fie spărgea un geam sau forţa butucul, pentru a evita să-şi formeze o semnătură care să poată fi indentificată de poliţişti. Era foarte inteligent“, spun surse din Poliţie.

czika laszlo. foto arhiva personala

„Curăţa“ casa în 2 minute

Spargerile se produceau foarte repede. „În 2 minute, maximum 3, «curăţa» casa. Prefera banii şi bijuteriile. Obişnuia să lase casa exact aşa cum era când a intrat, motiv pentru care unele victime au sesizat furtul şi după o lună de zile“, arată sursa citată. Printre bunurile furate erau şi electronicele, tablete, laptopuri, televizoare, dar evita telefonele mobile, care puteau fi reperate ulterior. În rechizitoriu se arată că bunurile sustrase erau rapid plasate altor doi inculpaţi, Botos Csongor şi Batori Andrea, care, la rândul lor, le dădeau mai departe la un interval scurt de la comiterea faptelor.

Czika era foarte greu de reperat, întrucât după ce dădea o spargere, se muta rapid din localitate. „Stătea două zile la Cluj, două la Iaşi, trei la Constanţa. Era foarte mobil. Se mişca permanent. La Cluj aveau totuşi un fel de centru de comandă, creându-şi aici o reţea de persoane care-l ajutau“, mai spun surse din Poliţie.

Pasionat de poker

Czika este acuzat şi de uz de fals în formă continuată, el folosind o carte de identitate falsă pentru a-şi deschide mai multe conturi bancare şi pentru a-şi face abonament de telefonie mobilă. Ofiţerii care au fost pe urmele spărgătorului mai bine de un an au aflat că această avea o slăbiciune: era pasionat de poker. „Juca pe mize foarte mari. Stătea la mese cu persoane cu mulţi bani. E posibil ca la aceste partide de poker să-şi fi cunoscut o parte din victime. Acesta este şi motivul pentru care, din informaţiile noastre, nu a pus bani deoparte. Se pare că tot ce «câştiga» din spargeri cheltuia destul de repede“, adaugă sursa citată.

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj. FOTO arhiva personala

Czika Laszlo putea să pară un om de afaceri serios

Cum a evadat din arest

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august, într-o duminică. Aflat în arest preventiv din luna martie, inculpatul a studiat minuţios activitatea în arestul Poliţiei. „Nu a ales întâmplător ziua de duminică, atunci când la arest sunt mai puţini poliţişti. A folosit nişte ace de păr şi o foiţă de staniol pentru a deschide un lacăt şi o uşă de la arest“, spun sursele citate.

După ce a evadat, a luat un taxi şi s-a dus în comuna Floreşti, aflată la câteva minute de zona unde se afla arestul IPJ, strada Traian. A găsit o locuinţă nelocuită în Florieşti şi s-a gândit să aştepte până când vor fi eliminate filtrele care au fost postate la ieşirea din judeţ. A fost prins marţi noaptea, pe 16 august, pe o stradă din localitate. „Ştia că va primi o pedeapsă mare din cauza numărului mare de spargeri pe care l-a dat şi, în plus, avea şi cazier. Şi-a asumat conştient riscul de a adăuga la pedeapsă şi evadarea“, susţin surse din Poliţie.

Presa a titrat că evadarea lui Czika, al şaselea evadat în mandatul şefului IPJ Cluj, Tudor Grindean, ar fi determinat pensionarea anticipată a acestuia. Într-un comunicat al Poliţiei se arată că raportul de pensionare a fost înaintat „conform reglementărilor în vigoare, prin Ministerul Afacerilor Interne către Administraţia Prezidenţială, unde a fost înregistrat la data de 10 august a.c., fiind semnat de Preşedintele României la data de 17 august“. Sursele consultate de „Adevărul“ susţin că se ştia din luna mai de pensionarea lui Grindean.

Mai puteţi citi:

După două zile, poliţiştii clujeni l-au prins pe deţinutul evadat din arestul IPJ pe o stradă, la câţiva kilometri de Cluj. I se făcuse foame

Un bărbat acuzat de furt din locuinţe a evadat din arestul IPJ Cluj. Nu e prima dată când deţinuţii evadează de sub nasul poliţiştilor clujeni

Şeful Poliţiei Cluj se pensionează.Păcurar este judecat pentru confiscarea averii

Fostul şef al IPJ Alba, Tudor Grindean, numit director al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite