Nici teama de COVID nu-i mai ţine pe loc. Românii iau cu asalt ţările din Occident. Străinii: „La ei acasă, sărăcia merge mână în mână cu corupţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii aleg de multe ori joburi sezoniere în agricultură în ţări ca Italia, Spania, Marea Britanie şi Franţa
Românii aleg de multe ori joburi sezoniere în agricultură în ţări ca Italia, Spania, Marea Britanie şi Franţa

Românii din Marea Britanie şi Belgia au marcat în această vară noi recorduri. Peste o jumătate de milion de români au cerut rezidenţă în Marea Britanie, în timp ce la Bruxelles ne depăşesc doar marocanii.

Pentru prima dată românii care cer drept de rezidenţă în Belgia au ajuns să fie cei mai mulţi nou-veniţi europeni. Presa belgiană scrie că este vorba despre o tendinţă din ce în ce mai clară în ultimii 5 ani, care culminează cu ceea ce se întâmplă acum.

Potrivit portalului Nieuwsblad, până în iulie inclusiv, peste 1.500 de români au dobândit cetăţenia belgiană în acest an. 

Mult mai mai mare este numărul românilor care s-au stabilit în această ţară, dar nu au cerut încă rezidenţa. 

Statistica arată că doar marocanii ne întrec. În schimb, românii care au cerut rezidenţă aici îi devansează clar pe italienii (864), afganii (829) şi congolezii (816) care au primit cetăţenia belgiană. 

Conform datelor oficiale oferite de Centrul de Migraţie Myria, numai în 2019 au rămas în Belgia peste 96.000 de români. 

„Vor veni tot mai mulţi dintr-o ţară de 20 de milioane de locuitori în care sărăcia merge mână în mână cu corupţia“, mai notează sursa citată.

.

Situaţia din Belgia nu este în niciun caz singulară. Tot mai mulţi români au plecat în ultimele luni spre ţări ca Marea Britanie, Franţa, Germania sau Italia. Potrivi RFI, numărul cetăţenilor români care au cerut până la finalul lunii martie 2020 statut de rezident în Marea Britanie s-a ridicat la 564.300 potrivit datelor oficiale publicate de ministerul de interne. 

O şansă ratată

Potrivit statisticii oficiale, românii sunt pe locul doi la acest capitol după polonezi - 665.500, dar înaintea italienilor - 351.600, portughezilor - 273.400, spaniolilor - 210.900, lituanienilor - 177.000, bulgarilor.

Britanicii de la Daily Mail informează că aproximativ unul din cinci români lucrează în străinătate. În Italia, 1,2 milioane dintre ei şi-au făcut o casă, iar sute de mii fac un fel de navetă între România şi Italia, unde muncesc ca sezonieri. Alte ţări care îi atrag pe români sunt Franţa şi Spania, care, scriu englezii, nu sunt cu mult în urmă ca destinaţii de lucru. 

„Atunci când a lovit coronavirusul, în jur de un milion de oameni din întreaga Europă s-au întors în România, ignorând pledoaria preşedintelui român de a rămâne pe loc şi de a evita aducerea virusului deja dezlănţuit în Europa de Vest. Însă imediat ce au avit ocazia, cei mai mulţi dintre ei s-au întors în ţările de unde veniseră, în condiţiile în care Guvernul României nu a ştiut să profite de şansa de a rezolva deficitul forţei de muncă, şi nu le-a oferit joburi decente.

Britanicii dau şi exemplele lui Ichim, a Alexandrei şi a lui Cristian Florişan, care lucrează în podgoria Pino Nero, ultimul dintre ei ca şef de echipă. Toţi au preferat să se întoarcă în Italia, deşi fermierii din România riscă să rămână cu recolta pe câmp din cauza lipsei forţei de muncă. „În România nu câştigăm bani, nu putem face bani lucrând, aşa că am venit aici să culegem struguri”, a spus Alexandra.

În loc de concluzie, britanicii o citează pe Carmen Avram, europarlamentar şi fost avocat al lucrătorilor sezonieri. Europarlamentarul a precizat că România a ratat o şansă, cum probabil nu va mai exista, de a-şi păstra cetăţenii acasă. „Am fi putut începe totul din nou şi să facem această ţară să prospere. Dar am pierdut acel moment. Este o tragedie naţională“, a declarat Avram.

Potrivit sursei citate, „hemoragia” va continua, pentru că milioane de români nu au joburi care să le permită un trai decent. Astfe, în ţara cu al doilea cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, oamenii vor continua să se uite cu speranţă spre vest, în speranţa că acolo vor reuşi să-şi clădească un viitor departe de sărăcia lucie şi indiferenţa guvernelor care se succed la Bucureşti.

Vă mai recomandăm

România, raiul pedofililor străini. Tratament extrem de indulgent din partea autorităţilor pentru dezaxaţii care abuzează copii

Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite