Finanţarea uriaşă de care beneficiază o universitate din România pentru a construi un campus universitar de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UBB este cea mai mare universitate din România. FOTO: UBB
UBB este cea mai mare universitate din România. FOTO: UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va beneficia de o investiţie de 35 milioane EURO pentru campusul universitar, investiţie ce va fi realizată printr-un credit pentru dezvoltare pe 25 de ani acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) printr-un acord încheiat la finalul săptămânii trecute.

Finanţarea reprezintă cea mai mare investiţie a BEI în învăţământul superior din România şi printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universităţi din ţară cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice. 

Pe parcursul acestui proces, UBB primeşte consultanţă tehnică şi financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI şi al Comisiei Europene.

Investiţia va viza transformarea unităţilor academice şi a celor dedicate studenţilor primei universităţi româneşti (conform metarankingurilor asupra clasamentelor internaţionale), aproximativ 49.000 de studenţi şi 4.000 de angajaţi urmând să beneficieze de unităţi academice mai performante. 

De asemenea, proiectul va investi în eficienţa energetică pentru reducerea facturilor la energie şi reducerea emisiilor de carbon, urmând programul „UBB Goes Green”.

„Fondată în 1581 (ca Academia/Universitas Claudiopolitana), UBB are o tradiţie unică de clasă mondială în cercetare, educaţie şi legătura (inovatoare) cu societatea, în context multicultural, cu trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană). Noua finanţare de 35 mil. EURO din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB şi va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generaţii de studenţi şi societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunităţii academice, cât şi pentru a creşte influenţa UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă)”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, cu ocazia semnării acordului de finanţare.

Finaţare de 35 de milioane de euro 

„Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al oraşului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României şi chiar al Europei, la nivel internaţional. Mă bucur că am primit această oportunitate/încredere din partea UE/BEI, dar, evident, accesarea acestor resurse puse la dispoziţia UBB se va face doar în condiţii maxime de siguranţă financiară (ex. existenţa cofinanţărilor din granturi/surse publice, capacitatea de finalizare a proiectului, existenţa planurilor de contingenţă, inclusiv a resurselor pentru returnarea în termen scurt etc.), considerând de asemenea contextul social, suportul autorităţilor şi analiza de specialitate pentru fiecare proiect în parte”, a mai spus rectorul UBB.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, Vice-Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, a declarat că „Banca Europeană pentru Investiţii promite să asigure educaţie de talie mondială şi unităţi de cercetare care pot contribui la economia cunoaşterii europene. Restructurarea campusului Universităţii Babeş-Bolyai va dezvolta procesul de formare a studenţilor şi va înlesni procesul de cercetare/inovare în România şi în Europa”.

Ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, a subliniat faptul că „educaţia joacă un rol crucial în gândirea unor răspunsuri eficiente la provocările curente şi viitoare. Cred cu tărie că investiţia în universităţi poate contribui la dezvoltarea economiei României şi la implementarea sistemelor de tranziţie digital şi de protecţie a mediului. Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie al sectorului de învăţământ superior din România şi sprijinul acordat celei mai mari universităţi din ţară este o parte importantă în procesul de educare a României”. 

Platforma UBB InfoBioNano4Health

Noua investiţie (1) va dezvolta procesul de cercetare şi inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai cu seamă a Platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca şi componentă transversală ştiinţele umaniste şi pe cele sociale (STEAM); (2) va dezvolta şi extinde facilităţile/facultăţile de ştiinţa mediului şi inginerie, precum şi de matematică şi informatică, transpunând domeniile STEAM în paradigmele SMART şi GREEN; (3) va mări spaţiile de predare şi unităţile academice; şi (4) va clădi edificii în campus. Platforma InfoBioNano4Health se concentrează pe informatică (de ex., Inteligenţă Artificială/Big Data/ Informatică Cuantică/Securitate Cibernetică/Blockchain/Realităţi Virtuale-Augmentate etc.), ştiinţele vieţii şi biotehnologii şi nanoştiinţe şi nanotehnologii atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru cea a mediului.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat 907 mil. EURO pentru noi investiţii în România. De-a lungul ultimilor 31 de ani, Grupul BEI a investit peste 18 miliarde de Euro în sectorul public şi în cel privat din România.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este o instituţie de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene, care aparţine Statelor Membre. Aceasta oferă finanţare pe termen lung pentru investiţii solide în vederea atingerii ţelurilor politicilor UE.

Cea mai mare universitate din România

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). 

De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). 

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Vă mai recomandăm

Cel mai mare proiect de cercetare a creierului din România, la mâna birocraţiei

„Inteligenţa artificială va fi noua electricitate”. Cum va arăta Institutul de cercetare IA de la Cluj

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite