Expoziţie ce prezintă o latură puţin ştiută publicului larg despre Lucian Blaga. La Cluj vor fi prezentate şi ediţii princeps ale unor cărţi ale scriitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează o expoziţie despre latura mai puţin cunoscută a poetului şi filosofului Lucian Blaga: cea de colecţionar de artă. Joi, 24 noiembrie, de la ora 14.00, va avea loc vernisajul expoziţiei Colecţia de azulejos „Lucian Blaga“.

La sfârşitul misiunii sale diplomatice în Portugalia (1938-1939), Lucian Blaga a cumpărat o gospodărie ţărănească la marginea oraşului Bistriţa, pe Dealul Cetăţii.

Potrivit organizatorilor expoziţiei - Muzeul Etnografic din Cluj şi Complexul Judeţean Muzeal Bistriţa-Năsăud -, fiica sa, Dorli Blaga, a donat, în 1895, muzeului din Bistriţa şase cutii cu faianţă cumpărate de poet în perioada cât a stat în Portugalia. Donaţia constă în 125 de plăci de faianţă (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei lusitane. Ele decorau faţadele şi interioarele clădirilor (palate, biserici, vile), precum şi spaţiile publice. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate - peisaje, scene biblice sau istorice, respectiv suprafeţe decorate tip tapet.

Pe lângă colecţia de plăci de faianţă, expoziţia cuprinde şi imagini din perioada petrecută de donator la Lisabona, imagini de la Bistriţa, dar şi o scurtă istorie a faianţei din Portugalia.

Un partener al manifestării este Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanei care va aduce în cadrul expoziţiei bunuri culturale aflate în patrimoniul său: masca mortuară şi mâna poetului Lucian Blaga, realizate în ghips, manuscrisul volumului „Fiinţa istorică”, scrisori ale poetului adresate profesorului Ion Breazu, precum şi lucrări, între care „Trilogia cunoaşterii” şi „Trilogia culturii”, în ediţie princeps, tipărite la Sibiu în perioada de exil a Universităţii clujene, toate cu semnătura olografă a poetului, aflate în patrimoniul bibliotecii muzeului, printr-o donaţie a familiei Daicoviciu.

Expoziţia va fi deschisă în perioada: 24 noiembrie - 30 decembrie, anul acesta.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV România şi cele 365 motive ca să îţi iubeşti ţara

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite