EXCLUSIV România şi cele 365 motive ca să îţi iubeşti ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina Zmeilor din judeţul Sălaj FOTO: Călin Precup
Grădina Zmeilor din judeţul Sălaj FOTO: Călin Precup

Turism la firul ierbii. Asta are de gând să facă Călin Precup, un clujean, sociolog de profesie şi fotograf în timpul liber. Ideea sa se numeşte „Proiect 365 România“ şi timp de 365 de zile, împărţite „frăţeşte“, cum zice el, în doi ani, va vizita cu trenul, autobuzul sau pe jos 365 de destinaţii din ţară care sunt prea puţin ştiute. După ce le va afla poveştile le va pune într-un album, pe care vrea să-l ducă în şcoli.

Oare cum e să-ţi bei cafeaua admirând răsăritul pe un deal de lângă Ieud din Maramureş, cu o căpiţă de fân pe post de fotoliu? Cum e să simţi mirosul cafelei în timp ce soarele-şi face drum pe cerul de deasupra lacului Beliş-Fântânele din judeţul Cluj? Sau cum e să te scalzi în Lacul Albastru, apă de culoarea turcuoazului din minunatul Maramureş, încât zici că faci baie undeva la Tropice, nu printre Carpaţi?

Toate aceste întrebări sunt necunoscute pentru noi, însă pentru clujeanul Călin Precup sunt câteva dintre motivele pentru care iubeşte România. Sunt gânduri care s-au transformat în „Proiect 365 România“, o iniţiativă cât se poate de reală prin care vrea să arate tuturor ce locuri superbe avem, pline de poveşti - căci unde sunt oameni mereu vor fi şi poveşti, locuri unde puţine aparate foto sau camere tv au ajuns.

„În ultima vreme am auzit tot mai des opinii cum că România nu are locuri frumoase, că tot ce au alţii este mai bun şi mai frumos. Greşit! România, ca spaţiu geografic, nu trebuie confundată cu nivelul de trai destul de scăzut, cu cei care temporar se află în fruntea ţării sau cu cei care o populează. Fie că ne place, fie că nu, România este o ţară frumoasă, doar că nu ne mai facem noi timp să îi descoperim frumuseţile sau suntem prea comozi pentru asta”, spune Călin Precup.
image

„Întâmplarea face că am văzut destule locuri din Europa, şi nu dintre cele mai urâte, pentru că am fost şi în Franţa, Elveţia, Marea Britanie sau Cehia. Şi totuşi România mi se pare o ţară frumoasă în primul rând datorită varietăţii peisagistice pe care ţi-o oferă“, adaugă clujeanul.

image

Lucruri nescrise din fişa postului

De profesie este sociolog, iar în timpul liber, fotograf împătimit. Nu trece vroe zi fără să nu posteze pe Facebook imagini cu ploile care se abat peste Cluj, cu asfinţitul în diverse ipostaze ori alte vietăţi pe care le întâlneşte în drumul său zilnic.
Călin Precup crede că în viaţă sunt tot felul de lucruri care sunt trecute în „fişa postului”, lucruri pe care trebuie să le faci, fie că îţi convine, fie că nu.

„Pe lângă acestea mai sunt unele lucruri pe care simţi tu că trebuie să le faci, chiar dacă acele lucruri nu îţi aduc nici un beneficiu material. Dar până la urmă recompensa pe care o primeşti tocmai pentru aceste lucruri este una mult mai mare, mai consistentă, este vorba în primul rând de mulţumirea pe care ţi-o poate aduce un astfel de lucru“, e de părere clujeanul.

365, număr magic

Proiectul său e gândit să se întâmple în 365 de zile „împărţite aproape frăţeşte în doi ani, 2015 şi 2016, din mai până în octombrie inclusiv“, explică Precup. Cu trenul, autobuzul, microbuzul şi chiar pe jos, clujeanul va vizita 365 de locuri din toate judeţele României, în special cele mai puţin cunoscute şi mai puţin promovate.

image

„Mă voi deplasa exact ca omul de rând, cel care nu are maşină. După parcurgerea fiecărei etape voi posta pe site, 365romania.com, imagini culese în ziua respectivă, informaţii despre obiectivul sau obiectivele vizitate. Iar la finalul celor 365 de zile petrecute pe drum le voi pune toate cap la cap într-un album fotografic“, adaugă Precup.

Cu acel album fotografic, Călin Precup vrea să meargă prin şcolile din Cluj ca să le arate şi să le vorbească elevilor despre locurile nepreţuite ale acestei ţări. Albumele vor fi donate bibliotecilor şcolilor vizitate.

De ce şi această parte educativă? „Cei mici sunt ca un fel de bureţi, ei absorb informaţie. Totul este să le ofere această informaţie, să le dea un impuls, să le trezească interesul, iar Proiect 365 România tocmai asta îşi propune: să le trezească interesul pentru natură, mişcare, dorinţă de explorare, în detrimentul statului în faţa monitorului calculatorului sau în faţa televizorului“, consideră Călin Precup.

De unde bani?

Banii din care se va susţine acest proiect vin din donaţii, din vinderea de spaţiu publicitar pe site-ul proiectului şi din crowdfunding.
„Pe site-ul proiectului este o secţiune care se cheamă „Vând România” şi nu e vorba decât de vânzarea unor parcele virtuale dintr-o hartă a României (n.r. 365 de parcele), de spaţiu publicitar pentru firme, instituţii, bloguri, pensiuni“, completează el.

image

Cine vrea să-l ajute pe clujean poate cumpăra un spaţiu publicitar pe site-ul proiectului sau poate dona diverse sume pe site-ul de crowdfunding www.indiegogo.com/projects/learn-about-romania.

Încheiem printr-o scurtă prezentare a proiectului, făcută, într-un mod ingeniors de autorul său, Călin Precup:

Ce însemn eu, foarte pe scurt, puteţi vedea dacă vă uitaţi în partea dreaptă a paginii. 365 de zile, împărţite aproape frăţeşte în doi ani, între lunile mai şi octombrie ale fiecărui an. 365 de destinaţii din toate judeţele ţării, 365 de locuri care merită văzute de fiecare dintre voi. 365 de motive să îţi iubeşti ţara şi să fii mândru că te-ai născut aici.

„Bună, eu mă numesc Proiect 365 România. În spatele meu se află un singur om, dar numele lui nu este important, pentru că nu este aici vorba despre faimă, despre renume. Este vorba doar de România, de locurile ei frumoase, care merită vizitate; şi sunt multe, foarte multe la număr, mult mai multe decât cele pe care le voi putea cuprinde eu.

fotografii de calin precup

Când voi fi mare aş vrea să prind contur într-o carte, o carte care să le spună celor curioşi povestea frumuseţilor pe care le-am văzut eu. Şi mă gândesc că ar fi frumos ca atâta vreme cât voi fi pe drum, să capăt şi forma unui jurnal virtual, în care doritorii să mă poată urma pas cu pas în peregrinările mele.

Poate că nu sunt unul din acele proiecte care îţi merge direct la inimă, care te sensibilizează, în care este vorba despre un copil care are nevoie de o operaţie de câteva zeci de mii de euro. Nici despre un aparat fantastic, care va ajuta la depistarea mai rapidă a vreunei afecţiuni. Şi nici nu sunt un program ale cărui rezultate sunt palpabile, sunt vizibile, cuantificabile sau imediate. Dar asta nu înseamnă că acele rezultate nu vor exista, pentru că menirea mea este tocmai de a deschide pofta către drumeţie, către o viaţă sănătoasă, cât mai multor tineri care, peste ani şi ani, să nu aibă nevoie de binefacerile vreunui aparat-minune care să le depisteze vreo boală incurabilă sau să le aline suferinţa“.

Recomandări pe aceeaşi temă

Două minunăţii ale naturii văzute de pe bicicletă: „monştrii“ de stană din pădure şi Cheile Turzii

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite