Cursuri de prim-ajutor în școli. Petiție online după moartea unei eleve din Cluj, înecată cu un jeleu

0
Publicat:

Peste 30.000 de români au semnat petiția prin care se cere ministrului Educației, Ligia Deca, introducerea de cursuri de prim-ajutor în școli. Săptămâna trecută, o elevă de 14 ani din Cluj a decedat după ce s-a înecat cu un jeleu.

Cursurile de prim ajutor în școli ar trebui să fie obligatorii. FOTO: ISU
Cursurile de prim ajutor în școli ar trebui să fie obligatorii. FOTO: ISU

„Cursuri de prim ajutor în școli, urgent!” - este numele petiției postate pe platforma declic.ro

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich”, se arată în petiția adresată ministrului Educației, Ligia Deca. 

Petiția a fost semnată până marți, 9 mai a.c., de peste 37.000 de persoane.

De ce este important

Autorii petiției explică și de ce este importantă o astfel de inițiativă: „Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor”.

Manevrele de prim-ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim-ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România, susțin autorii petiției.

„În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară”, se arată în petiție. 

„Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!” - concluzionează autorii petiției. 

Putea fi fata de 14 ani salvată?

Autorii petiției au citat un articol din Hotnews în care se arăta: „În urmă cu o săptămână, în timp ce era la școală, în localitatea Geaca, adolescenta s-a înecat cu un jeleu, iar medicii spuneau că s-a pierdut timp prețios până când o ambulanță a ajuns la școală și că fata putea fi salvată prin manevra Heimlich, executată corect.”

Medicul pediatru Daniela Drăghiciu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca (SCUC) a explicat pentru „Adevărul” că afirmația „medicilor” anonimi citați de Hotnews este doar o speculație: „Medicul care a avut tot instrumentarul necesar să scoată jeleul a spus că acesta avea 6 centimetri în lungime și era lipit de esofag. Nu cred că se putea elimina prin manevra Heimlich“.

Cu toate acestea, dr. Drăghiciu este de părere că cursurile de prim-ajutor ar trebui să facă parte din cultura generală a fiecărui om.    

Cursurile de prim-ajutor, salvatoare

„Adevărul” a vorbit și cu dr. Mihai Bucur, medic primar de Urgențe la SCUC. Acesta aduce în discuție o altă carență a sistemului de educație din România. Nici copiii, nici adulții – mai ales cei care lucrează cu copiii – nu sunt instruiți în tehnici de prim-ajutor, salvatoare de viață.

Citește și: Amelia, salvatoarea de la ISU: „Soldat, soție și mămică. Frumos drum în viață pentru o femeie frumoasă“

„Nu prea se cunosc măsurile de prim-ajutor când o persoană are o obstrucție cu un corp solid a căii aeriene sau prezintă un stop cardio-respirator. Ar trebui ca toată lumea să cunoască măsurile de prim-ajutor și mai ales în școli să se facă cursuri de prim-ajutor. Dar, chiar dacă faci corect măsurile de prim-ajutor, nu întotdeauna poți să elimini obiectul care obstrucționează căile respiratorii“, a precizat dr. Bucur.

Medicul Mihai Bucur susține că la Urgențe ajung destul de des astfel de cazuri, cam o dată pe lună. „Se întâmplă mai ales atunci când copiii mici mănâncă nuci, alune, sâmburi de floarea soarelui sau de bostan. Câteodată e vorba despre o jucărie de mici dimensiuni“, explică doctorul. Au fost însă și situații tragice, în care adulți s-au înecat cu resturi de mâncare și au murit.

Mihai Bucur jpg

Medicul primar de Urgențe, Mihai Ursu susține că în țările nordice primul ajutor se învață la școală

„În 10-12 minute, creierul e mort“

Dr. Mihai Bucur a precizat că este foarte important să se intervină cât mai repede în astfel de cazuri. „Gândiți-vă cât timp putem să ne ținem respirația, două-trei minute, apoi devenim inconștienți și intrăm în stop cardio-respirator. Mai departe, fiecare minut care trece scade șansele de supraviețuire cu 10%. Undeva în jur de 10-12 minute creierul este mort. Putem reporni inima și după 30 de minute, dar nu este un beneficiu pentru o persoana care are creierul mort“, atrage atenția doctorul.

Citește și:O elevă de 14 ani care s-a înecat cu jeleu și a fost salvată de SMURD este în comă profundă

Este esențial ca aceia de față să intervină rapid în ajutorul victimei, pentru a se evita intrarea în stop cardio-respirator, deoarece șansele de supraviețuire coboară la 15-20%.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de incidente la copii, dr. Bucur a spus: „Sunt chestiuni imprevizibile care se pot întâmpla oricând și oriunde. Putem să nu le dăm copiilor mici jucării și obiecte mici la îndemână, de asemenea, nu le dăm alune sau nuci. Recomandat este să se mănânce la masă, deoarece copilul se poate împiedica, se poate lovi și atunci când trage aer ca să poată plânge, aspiră resturi de mâncare și se sufocă“.

„Ca idee, măsurile de prim-ajutor trebuie să fie obligatorii pentru orice om de rând, făcând parte dintr-o minimă cultură generală. De aici să speculezi că lucrurile ar fi stat altfel dacă s-ar fi făcut mai eficient manevra până să ajungă medicul e un drum lung și nu e corect”, a concluzionat dr. Daniela Drăghiciu.

De asemenea, dr. Mihai Bucur a susținut că nu se poate pronunța în cazul de față, neavând toate informațiile necesare la îndemână. 

În școlile din țările avansate, elevii fac astfel de cursuri de prim-ajutor, precum și alte lecții de deprinderi practice, atât de necesare în viață. În România, de acest aspect vital se ocupă doar voluntarii, sporadic, prin acțiuni punctuale, eventual la cerere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite