Gestul simplu care face diferența între viață și moarte. Secretele manevrei Heimlich

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte, atunci când apare înecarea cu un corp străin. Dr. Tudor Ciuhodaru ne învață pașii acordării primului ajutor în caz de urgență, fie că este vorba despre un copil sau un adult.

O manevră simplă salvează vieți atunci când intervine înecarea cu un corp străin FOTO Shutterstock
O manevră simplă salvează vieți atunci când intervine înecarea cu un corp străin FOTO Shutterstock

Specialistul atrage atenția că sunt tot mai frecvente astfel de cazuri. Un bărbat a murit înecat cu cozonac, altul după ce s-a înecat cu o bucată de covrig, iar altul asfixiat cu mâncare (la mall, înconjurat de zeci de persoane). "Nu erau singuri! O manevră simplă le-ar fi putut salva viaţa. Lipsa educației pentru sănătate este din nou letală", avertizează medicul.  

Acesta a postat pe pagina sa de socializare etapele care trebuie parcurse atunci când ne aflăm într-o astfel de situație.

Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:

1. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):

a) aspiraţie confirmată de martori, anturaj

b) nu mai poate vorbi, tuşi şi respira

c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrățișați pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5.Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca și cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.

6. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7. Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Totodată, medicul oferă și câteva ponturi într-o situație de urgență:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite