Comoara medievală găsită în turnul unei biserici din Mediaș: „Seamănă cu poveștile lui Indiana Jones”

0
0

Descoperirea unei colecții de cărți și documente vechi de peste o mie de ani, făcută de un profesor clujean într-un turn de apărare al Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta, din Mediaș, este fabuloasă întrucât există un număr foarte mic de documente scrise despre Transilvania medievală.

Echipa de cercetători analizează cărțile și documentele descoperite. FOTO: Adinel Dincă
Echipa de cercetători analizează cărțile și documentele descoperite. FOTO: Adinel Dincă

O echipă de specialiști, condusă de profesorul universitar Adinel Dincă, de la Facultatea de Istorie și Filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai - UBB), a descoperit o întreagă colecție de cărți, manuscrise și documente vechi de peste o mie de ani în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș. 

„Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania”, se arată pe pagina de Facebook a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

Profesorul Dincă a povestit pentru „Adevărul” detalii despre descoperirea istorică.

„Ascunse la vedere”

Volumele au fost găsite într-un turn părăsit al bisericii fotificate. „O biserică fortificată este înconjurată de ziduri și protejată de turnuri de apărare. Într-unul dintre aceste turnuri s-a păstrat bibioteca gimnaziului fondat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea”, a povestit Dincă.

 Existau indicii despre existența acestei biblioteci în literatura veche de secol al XIX-lea și de început de secol XX, dar în ultimii 150 de ani nimeni nu s-a interesat în detaliu în legătură cu aceasta. Cercetătorii au insistat pe lângă istorici locali, pe lângă autoritățile locale bisericești și cu ajutorul unei asociații de cunoaștere a Mediașului au obținut acces la turnurile bisericii.

„Volumele erau ascunse la vedere, dacă vreți. Erau într-un turn într-o zonă mai degrabă dificil de accesat, unde publicul nu are voie să intre”, a precizat Dincă.

Profesorul clujean de istorie a adăugat că este spectaculos faptul că volumele au fost găsite exact în locul unde au fost adunate și păstrate de la momentul utilizării lor în secolul al XVI-lea. Volumele găsite sunt, în general, bine păstrate sau foarte bine păstrate, a completat istoricul.

Comoara din turn

Transilvania medievală este, în mare parte, necunoscută din cauza lipsei cărților și documentelor din acea perioadă. În proiectul „Fragmed” al Academiei Române, prin care se încearcă reconstituirea culturii medievale din Transilvania, se arată că „majoritatea manuscriselor medievale din Transilvania au fost pierdute. Mai puțin de 200 de astfel de documente au supraviețuit”.  De asemenea, conform Insitutului Național al Patrimoniului din România, numărul incunabulelor (tipăruturi apărute înainte de anul 1500) existente în prezent în România este de 1.732 de exemplare. 

„Toate volumele sunt valoroase, deocamdată suntem într-o fază incipientă a descoperirii, n-am apucat să intrăm în detalii referitor la componența efectivă a bibliotecii”, a explicat profesorul.

Biblioteca găsită într-un turn al Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș cuprinde circa 200 de tipărituri, manuscrise și documente vechi de peste un mileniu.

Mai exact, este vorba despre: circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600), două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI,  aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII), aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise (ms) medievale (au fost identificate preliminar - ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, ms. liturgice sec. XIV-XV).

Descoperirea a fost făcită în Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș. FOTO: Adinel Dincă
Descoperirea a fost făcită în Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș. FOTO: Adinel Dincă

Literatură școlară, biblii și meditații asupra sensului vieții

Profesorul a mai susținut că majoritatea textelor sunt în limba latină, dar incidental sunt și texte în germană.

„Colecția e remarcabilă, spectaculoasă prin ansmablul pe care-l reprezintă, nu prin „vedete”. Probabil vom indetifica câteva piese de paradă.  Colecția e spectaculoasă, în primul rând, prin imaginea globală pe care ne-o oferă și prin faptul că lucrurile sunt păstrate așa cum au fost lăsate de la momentul utilizării lor în secolul al XVI-lea”, a detaliat profesorul clujean. 

El a detaliat pentru „Adevărul” despre continuțul efectiv al bibiotecii. Dincă a precizat că biblioteca va avea o contribuție importantă cu privire la școala care se făcea atunci.

„Mi se pare foarte importantă literatura legată de școală pe care am găsit-o, mai precis de școala primară care era gestionată de biserica parohială din Mediaș. Mi se pare extraordinar de importantă și e o contribuție chiar remarcabilă la istoria învățământului de pe teritoriul României de azi”, a spus profesorul.

Conform Institutului Național al Patrimoniului din România, numărul incunabulelor (tipăruturi apărute înainte de anul 1500) existente în prezent în România este de 1.732 de exemplare. Cercetătorii au găsit într-un turn al Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș un număr de patru incunabule, dintre care unul a tras atenția profesorului clujean: „Este un incunabil cu texte teologico-morale unicat în România. Nu găsim așa ceva în nicio colecție din România. Volumul conține literatură teologică, teologie morală, meditații asupra sensului vieții din perspectiva acelor vremuri”.

De asemenea, cercetătorii au găsit foarte multă literatură biblică. „Am găsit multe biblii sinoptice în greacă, în ebraică, în latină. Pare-se că acest gimnaziu luteran din Mediaș, din secolul al XVI-lea, era un laborator biblic foarte important”.

În ceea ce privește documentele găsite, Dincă susține că este vorba despre arhiva curentă a parohiei și a capitlului Mediaș. „Prin capitlu înțelegeți o circumscripție cu mai multe parohii.  Sunt documente regale, documente ale unor emitenți interni, sunt documente notarile medievale cu sigiliile aferente”, spune profesorul

Documentele găsite sunt, în general bine păstrate sau foarte bine păstrate și au fost găsite pe suport de hârtie sau pe pergament.

Au fost găsite peste 200 de cărți, manuscrise, documente medievale. FOTO: Adinel Dincă
Au fost găsite peste 200 de cărți, manuscrise, documente medievale. FOTO: Adinel Dincă

Ce se va întâmpla cu „comoara”

Dincă susține că volumele au fost găsite în luna august și, din noiembrie, va începe faza calitativă, în care se va analiza conținutul cărților, documentelor și manuscriselor.

Descoperirea a fost făcută în cadrul unui proiect care se va întinde pe cel puţin doi ani:  „Cultura scrisului şi lecturii la Mediaş (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucţie virtuală şi analiză ştiinţifică a unei biblioteci parohiale şi gimnaziale transilvănene” (2022-2023).

Proiectul este finanţat de către Ministerul pentru Cultură şi Artă Germaniei.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite