Refacerea pieței cu pridvor în stil interbelic din Călărași va fi reluată

0
Publicat:

Clădirea modernă de 4,46 milioane de lei, a cărei construcție a începutul în centrul vechi din Călărași, urma să fie gata pe 30 noiembrie 2021. De  mai bine de o jumătate de an, lucrările au fost abandonate. Autoritățile însă au venit cu precizări și spun că finalizarea construcției va avea loc.

Așa va arăta noua piață în stil interbelic din Călărași FOTO Facebook PMC
Așa va arăta noua piață în stil interbelic din Călărași FOTO Facebook PMC

„Și eu, dar colegii mei din Primărie şi din Consiliul Local întreprindem toate demersurile legale pentru finalizarea cu succes a acestui obiectiv. Până în prezent s-au efectuat lucrări de infrastructură şi suprastructură în valoare de 2,3 milioane lei (fără TVA). Toate aceste tipuri de lucrări trebuiau finalizate, conform contractului încheiat pe 11 noiembrie 2019, pe 30 noiembrie 2021.

Din păcate, pe 21 februarie 2022, proiectantul a sesizat Primăria în legătură cu unele neconformităţi legate de execuţie şi a solicitat efectuarea unei expertize. În consecinţă, pe 18 aprilie 2022 i s-a comunicat constructorului Antrepriza Şantiere Construcţii Montaj Eurobuid SRL rezilierea contractului”, a explicat Marius Dulce, primarul din Călărași.

Se va relua procedura de achiziție

Pe 28 iunie 2022 a fost predată Primăriei municipiului Călăraşi expertiza tehnică la lucrările executate la piața cu pridvor, în urma achiziţiei făcute în acest scop.

La sfârșitul lunii iulie s-a efectuat procedura de achiziţie privind actualizarea restului de executat şi a lucrărilor recomandate în urma efectuării expertizei dar nu s-a depus nici o ofertă. Din acest motiv se va relua procedura de achiziţie pentru piața în stil interbelic, spun autoritățile locale.

Dacă iniţial valoarea contractului de execuţie a lucrărilor era de 4,46 milioane lei (fără TVA), acum, foarte probabil, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii, suma ce trebuie alocată pentru continuarea investiţiei va creşte considerabil. Vă asigur că facem tot ce e necesar pentru finalizarea acestuia, a spus Marius Dulce.

Lucrările abandonate vor fi reluate FOTO Facebook Marius Dulce
Lucrările abandonate vor fi reluate FOTO Facebook Marius Dulce

Centrul vechi va fi reabilitat cu 36 milioane de lei

Piaţa Mare din centrul vechi al oraşului, construită în anii 40 a fost demolată urmând să se construiască un edificiu modern, în stil tradițional.

Prin semnarea acestui constract în urmă cu trei ani, tot centrul vechi al municipiului Călăraşi a intrat într-o etapă de modernizare, ce se continuă cu reabilitarea întregului centru pietonal, de la str. Sloboziei până la str. Dobrogei, cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de peste 36 de milioane de lei. 

Proiectul de regenerare urbană, care urmăreşte reducerea emisiilor de carbon prin creearea unui spaţiu urban multifuncţional în zona centrală a oraşulu este finanţat din fonduri europene prin Program Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Piaţa mare  este primul obiectiv pe listă care va schimba faţa centrului vechi.

Terasa va fi acoperită cu țiglă ceramică

Corpurile de clădire vor fi construite după arhitectura tradiţional românească. Autorităţile locale spun că îşi doresc o construcţie care să respecte specificul zonei, dar să iasă oarecum din tiparul obişnuit. În toate discuţiile purtate cu specialiştii Primăriei ne-am dorit ca piaţa să arate în stilul architectural intebelic, să respecte un tipic românesc, de la material până la aspect.

O piață modernă se construiește la Călărași FOTO Facebook PMC
O piață modernă se construiește la Călărași FOTO Facebook PMC

Terasa va arăta ca un pridvor românesc, acoperită cu ţiglă ceramică, se va folosi mult lemnul, vor fi suprafeţe vitrate mari, iar pavajul va fi multicolor, anunțau autoritățile locale la data semnării contractului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite