Imensul şantier din centrul vechi al Călăraşiului se închide în 2023. Cât costă marea modernizare

0
0
Centrul vechi al Călăraşiului se modernizează FOTO Facebook/Marius Dulce
Centrul vechi al Călăraşiului se modernizează FOTO Facebook/Marius Dulce

Imensul şantier în care s-a tranformat centrul vechi al Călăraşiului va dispărea la sfârşitul anului viitor, atunci când se încheie contractul de modernizare. Proiectul de regenerare urbană are o valoare de 32,6 milioane de lei.

„Lucrările derulate în cadrul proiectului <Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Călăraşi prin crearea unui spaţiu urban multifuncţional în zona centrală a municipiului> sunt realizate în proporţie de 30%. 

În prezent se lucrează la instalarea căminelor. Constructorul ne-a dat asigurări că până în noiembrie, anul acesta, se vor instala toate fântânile.

Monitorizăm zilnic stadiul execuţiei lucrărilor de implementare a proiectelor cu finanţare europeană, în condiţiile în care termenul de finalizare este sfârşitul anului viitor”, a explicat Marius Dulce, primarul din Călăraşi.

Autorităţíle locale au anunţat că se caută cele mai bune soluţii pentru ca toate investiţiile propuse să se desfăşoare conform calendarului, în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină referitoarea la creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

„Ştim că s-a creat un disconfort în rândul cetăţenilor care locuiesc în zonă odată cu declanşarea acestui şantier, motiv pentru care ne cerem încă o dată scuze pentru situaţia creată. Vă asigur că facem tot ce e posibil să accelerăm ritmul de lucru”, a precizat primarul Dulce.

Pe 23 decembrie 2021 s-a semnat contractul de execuţie lucrări, în valoare de 32.687.921,74 lei (inclusiv TVA), a cărui durată este de 19 luni.

La finalul lucrărilor, călărăşenii vor beneficia de 7.255,9 mp spaţii verzi reabilitate şi de peste 20.000 mp de zone pietonale modernizare. 

calarasi santier centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Lucrările se încheie la sfârşitul anului viitoar FOTO Facebook/M.D.

 

Cum va arăta zona după reabilitare 

În februarie 2022, autorităţile locale au demarat proiectul prin care se va crea un spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a oraşului de pe malul Borcei. Astfel, se va lucra pe strada 1 Decembrie 1918, strada Traian şi strada Sloboziei, mai exact segmentul de drum cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918.

Toate amenajările existente au fost demolate şi vor introduce fântâni arteziene, mobilier urban, pergole, rampe şi vor extinde spaţiie verzi prin amenajare peisagistică.

calarasi santier centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Fântâni arteziene vor fi construite încentrul vechi FOTO Facebook/M.D.

“Zona centrală în care este situat amplasamentul investiţiei concentrează cele mai importante unităţi administrative, financiare, culturale şi comerciale şi prezintă o bună deservire cu spaţii publice prin existenţa unei reţele formată din grădini, squaruri şi pieţe conectate, parţial, prin zone pietonale.  Cu toate acestea, spaţiul public nu este amenajat corespunzător, fiind în mare măsură degradat. Astfel, per ansamblu, zona nu este foarte atractivă pentru locuitori, fiind necesară reamenajarea şi revitalizarea zonei pietonale”, spun autorităţile locale.

De asemenea, vor fi amplasate jardiniere şi gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone şi foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei). Se vor înfiinţa trepte şi rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizaţii subterane pentru instalaţiile noi, cât şi pentru reţelele de telefonie. Vor fi amenajate zone de şedere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente şi autonome). 

calarasi santier centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Şantier în centrul vechi: praf mult şi zgomote infernale de la utilaje FOTO Facebook/M.D.

În acelaşi perimetru va fi amplasată o staţie autonomă de închiriat biciclete pentru circa 30 de biciclete, care va permite parcarea în siguranţă a acestora, precum şi un confort ridicat pentru închiriere şi returnare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mafia aurului dacic din afara României. Cum au scăpat de lege străinii implicaţi în traficul de comori

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin luptă deja nu pentru scopuri geopolitice şi distrugerea Ucrainei, ci pentru viaţa sa. Atac cu rachetă asupra Harkivului

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite