Studenţi la Arhitectură din peste 40 de ţări, reuniţi pe malul Borcei. Au fost organizate 17 ateliere de creaţie

0
0
Ateliere de arhitectură la Călăraşi FOTO Facebook/Marius Dulce
Ateliere de arhitectură la Călăraşi FOTO Facebook/Marius Dulce

Municipiul Călăraşi a fost gazda celei de-a 42-a ediţie a Adunării Studenţilor Europeni de Arhitectură (EASA), eveniment desfăşurat şi cu sprijinul Primăriei şi al Liceului Teoretic Mihai Eminescu.

Prima ediţie a acestei întâlniri a avut loc în 1981 la Liverpool (Anglia), în 1983 la Lisabona (Portugalia), în 1985 la Atena (Grecia), în 1988 la Berlin (Germania), în 1994 la Liege (Belgia), în 2006 la Budapesta (Ungaria), în 2012 la Helsinki (Finlanda), iar în acest an, la Călăraşi.

Timp de două săptămâni, aproape 300 de studenţi la arhitectură din peste 40 de ţări (Italia, Suedia, Mexic, Elveţia, Germania, Franţa, Serbia, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Ucraina, Anglia, Scoţia, Finlanda etc) au avut un program plin de ateliere şi activităţi legate de tematici arhitecturale, culturale, educaţionale şi artistice.

În fiecare dintre cele 17 ateliere au avut loc activităţi variate, pornind de la teorie, construcţie, teatru, cartare şi până la dezbatere. A fost cartografiat oraşul, folosind instrumente de măsură axate în jurul mersului pe jos, au fost realizate construcţii modulare prin turnare de beton în matriţe de nisip şi au fost realizate instalaţii de artă ambientală folosind materiale de pe şantierele existente în jurul taberei.

Una dintre sursele de inspiraţie a unui atelier a fost “Cartea Milionarului” de Ştefan Bănulescu, în care la capitolul „Harta Metopolis-ului la scara unu pe unu” se prezintă un oraş fantastic. Acest oraş a fost creat de studenţi din beton şi nisip pe Plaja Tineretului. 

Tot plaja Tineretului a fost locul unde a fost construit în cadrul atelierului Danube Bathroom un ansamblu de corpuri plutitoare unde călărăşenii să se poată odihni după ieşirea din apele Borcei. 

Atelierul „Dumb…” a identificat şi a recreat spaţii de locuit familiale şi ansambluri de locuinţe folosind lutul de modelaj, acestea urmând a fi donate Liceului Pedagogic “Ştefan Bănulescu”, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” şi Muzeului Municipal Călăraşi. În cadrul unui alt atelier a fost creat un baldachin care va fi donat Liceului Teoretic Mihai Eminescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mafia aurului dacic din afara României. Cum au scăpat de lege străinii implicaţi în traficul de comori

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin luptă deja nu pentru scopuri geopolitice şi distrugerea Ucrainei, ci pentru viaţa sa. Atac cu rachetă asupra Harkivului

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite