Iunie, raiul cireşelor şi vremea plantelor vindecătoare. De ce spune tradiţia că e bine să te măriţi în prima lună de vară

0
0

Oamenii de la sate încă mai păstrează tradiţiile vechi de sute de ani în ceea ce priveşte obligaţiile pe care le au faţă de natură. Se spune că în iunie plantele au puteri vindecătoare. La începutul lunii se recoltează cele mai populare plante medicinale: muşeţelul, menta, rostopasca şi păducelul.

În tradiţia populară, luna iunie este denumită şi “Cireşar” sau “luna cireşelor”, deoarece acum se coc aceste fructe . Specialiştii în Etnografie spun că denumirea lunii iunie provine de la zeiţa “Iuno”, protectoare a femeilor căsătorite. Astfel, se crede că luna iunie este favorabilă pentru nunţi fiindcă, în decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Iuno (sau Iunona) este echivalentul roman al zeiţei greceşti Hera. Părinţii zeiţei sunt Saturn (zeu) şi Ops, ea fiind sora mai mica şi soţia lui Jupiter. Este numită „Lucina”, datorită faptului că ajută femeile la naşteri, fie „Juga”, pentru că patrona căsătoriile. Este de asemenea „patroana protectoare” a orasului Roma, fiind venerată pe Capitoliul din Roma.Pe 21 iunie, solstiţiul de vară

image

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc în această lună este solstiţiul de vară( 21 iunie), cea mai lungă zi din an. În calendarul popular, luna iunie abundă în sărbători şi evenimente folclorice, însoţite de ritualuri care au semnificaţii profunde asupra omului şi relaţiilor lui cu natura.

"Printre sărbătorile lui Cireşar din acest an regăsim Rusaliile, Lăsatul Secului de Sânpetru, dar şi obiceiurile de Sânziene, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinităţi preistorice a agriculturii, celebrate la solstiţiul de vară. Pe 24 şi 29 ale lunii se sărbătoreşte Drăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară", spun specialiştii Direcţiei pentru Promovarea Culturii Ialomiţa.

Superstiţii legate de recolte

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiţii cu privire la vreme şi la productivitatea anului agricol. Tot în această perioadă se fac numeroase previziuni meteorologice. Bătrânii satelor din Bărăgan spun că dacă plouă în luna iunie, nu se face porumb din belşug. Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate.

„ Deocamdată, avem multă iarbă verde. Asta e situaţia. În unele zone s-a mai reuşit câte o cultură, însă umiditatea în exces nu ne-a permis prea multe lucrări. Este foarte dificil, avem peste 12.000 de hectare calamitate în tot judeţul”, spune  Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti.

Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  

image

La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.

Muşeţelul şi menta

În prima lună a verii se recoltează cele mai cunoscute plante medicinale. Cel mai popular, muşeţelul este denumit şi romaniţă şi înfloreşte în locuri însorite şi umede. Această plantă are efect antiinflamator în întregul organism.

unghii musetel Shutterstock

Menta, care se taie din grădini înainte de 24 iunie, folosită pentru a trata diareea, induce şi o stare de relaxare, fiind astfel recomandată persoanelor hiperactive. Păducelul, cunoscut şi sub numele de gherghin, este întâlnit în zonele de deal.

Este planta cardiacilor, având efect tonic şi de reglare a tensiunii arteriale. Prezentată în unele cărţi de specialitate sub denumirea de buruiana-de-cele-sfinte, rostopasca se găseşte de multe ori în vecinătatea gardurilor.

image

Planta are un lichid galben-portocaliu, cu efect citostatic şi este folosită şi în unele afecţiuni ale pielii.

"Într-o gamă largă de afecţiuni, de la boli inflamatorii digestive, boli hepatice, probleme cutanate până la afecţiuni vaginale sau dureri reumatice, sunt recomandate şi florile şi frunzele de gălbenele", spun medicii.

În uz extern, cremele cu gălbenele au efect cicatrizant, iar masarea articulaţiilor cu tinctură de gălbenele este un bun remediu contra durerilor reumatice. Pe de altă parte, din gălbenele se poate face şi ceai, însă curele nu trebuie să se întindă pe mai mult de două săptămâni.

Vă recomandăm şi:

Rusalii 2015. Tradiţii şi superstiţii: Ziua în care spiritele morţilor iau minţile oamenilor şi este interzis dormitul sub cerul liber. Ce minuni fac florile de tei

Remedii naturiste pentru detoxifiere: cinci ceaiuri miraculoase care te ajută să-ţi purifici organismul

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite