FOTO Cele mai frumoase imagini cu Dunărea, fluviul de gheaţă, din cumplita iarnă a anului 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
. În 2012, gerul şi viscolul cumplit au făcut ravagii. Dunărea, a fost un fluviu de gheaţă Foto:I.S.
. În 2012, gerul şi viscolul cumplit au făcut ravagii. Dunărea, a fost un fluviu de gheaţă Foto:I.S.

Nu i-a speriat nicio furtună pe mare, dar Dunărea le dă bătăi de cap în februarie 2012. Marinarii captivi pe navele prinse în gheaţa fluviului, în apropiere de Călăraşi au trăit cea mai urâtă aventură pe apă. În urmă cu doi ani, Bărăganul a fost încremenit. Pe apă, sloiuri imense de gheaţă, pe uscat, nămţii au îngropat satele.


„Din 1984 n-am mai văzut aşa ceva. Suntem la mila Domnului. Nu putem decât să aşteptăm“, spunea atunci Vasile Porumb, căpitanul unui barje.

calarasi gheata

Viscolul şi gerul cumplit din Bărăgan le-au venit de hac.  Mai bine de o lună, marinarii au fost prizonierii gheţurilor. Barja cu care circulau a fost prinsă în gheaţă la Chiciu, alături de alte peste 30 de nave. Ca într-un mic orăşel glaciar. Nu se mişca nimic.

calarasi gheata


Din cauza temperaturilor scăzute, Borcea, braţul Dunării, a îngheţat. Peisajul a fost fascinant, iar sloiurile de gheaţă nu mai lasau loc apei să înainteze. Imaginea încremenită părea desprinsă din poveşti, iar ninsoarea i-a dat o strălucire aparte. În doar câteva ore, gerul cumplit a făcut ca nimic să nu mai mişte. Borcea a mai îngheţat, însă doar iarna cruntă de la sfârşitul anilor 80 a transformat-o într-un adevărat patinoar. Atunci, cei mai curajoşi dintre călărăşeni ieşeau la plimbare pe apă.

calarasi gheata

Urgia albă care s-a abătut peste Bărăgan la începutul anului 2012 a paralizat totul în cale. Mai multe localităţi din judeţul Călăraşi au fost îngropate în zăpadă, iar troienele au înghiţit gospodăriile. Zăpada a ajuns la acoperişul caselor. Sute de militari de la ISU au luptat cu nămeţii pentru a-i scoate pe oameni la lumină. Zi şi noapte s-au făcut tuneluri în tonele de zăpadă.
 

calarasi gheata

Vă recomandăm şi:

Frig de crapă pietrele în Bărăgan. Când s-a bătut recordul de ger în ultimii 40 de ani

Alertă meteo. Cod galben de viscol timp de 24 de ore, urmat de temperaturi polare

Prognoza meteo. Vremea se răceste brusc şi încep ninsorile. Ce temperaturi se anunţă de Revelion

Alertă meteo: ninsori slabe în Bărăgan şi temperaturi sub limita îngheţului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite