Frig de crapă pietrele în Bărăgan. Când s-a bătut recordul de ger în ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revelion cu ger năprasnic. Bărăganul va avea parte până pe 2 ianuarie 2015 de cele mai scăzute temperaturi din ultimii ani.

Meteorologii au emis déjà o atenţionare de ger pentru toată ţara care va fi traversată de o masă de aer polar.” În intervalul menţionat, 31 decembrie-2 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

În noaptea de marţi spre miercuri (30/31 decembrie) şi în cursul zilei de miercuri (31 decembrie) vântul va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 40.-50 km/h, spulberând zăpada deja depusă. La Călăraşi sunt aşteptate în următoarele zile minus 13 grade.

Ianuarie, cea mai friguroasă lună

Luna ianuarie, spun meteorologii, este recunoscută în Bărăgan ca cea mai friguroasă din ultimii 40 de ani. În anul 1987 s-a bătut recordul ultimilor 40 de ani: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Precipitaţii abundente

O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei. „ În unii ani activitatea intensă a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulaţiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitaţi mari de precipitaţii“,  spun meteorologii. Anii cu temperatura medie cea mai scăzută, înregistrată în oraşul nostru au fost: 1985, 1987, 2006, 1996, 2004 şi 2010.   
 
Polei şi viscol

În anul 1985, în luna ianuarie, s-a consemnat o temperatură minimă absolută de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei şi 21 de zile de ger. În 1987 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape întreaga lună a fost dominată de ger, iar în 9 zile a predominat poleiul.
 

Vă recomandăm şi:

Alertă meteo. Cod galben de viscol timp de 24 de ore, urmat de temperaturi polare

Prognoza meteo. Vremea se răceste brusc şi încep ninsorile. Ce temperaturi se anunţă de Revelion

Alertă meteo: ninsori slabe în Bărăgan şi temperaturi sub limita îngheţului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite