Reţete de leac cu verdeţuri de primăvară
0Aşa cum nu îţi poţi imagina primăvara fără ghiocei, zambile ori lalele, la fel de ternă ţi s-ar putea părea fără urzici, spanac, ceapă verde, leurdă ori lobodă. Aceste verdeţuri sunt „aur verde“ pentru organismul tău, de aceea, învaţă cum trebuie consumate pentru o sănătate de fier.
Spanacul te pune pe picioare după boală
Ştim bine că spanacul era planta-minune care reda puterile lui Popeye Marinarul atunci când îi era mai greu. Spanacul este recomandat în special în tratamentul anemiei, în convalescenţă şi astenie datorită conţinutului bogat de fier, vitamina C, calciu şi magneziu.
Poţi prepara un suc din 1-2 mâini mari de spanac (cu tot cu codiţe), 2 mere mici şi 150 ml de apă, pe care le amesteci în blender. Acest suc este benefic în probleme digestive. Consumul a 1-2 pahare pe zi timp de 2 luni poate „curăţa“ colonul. De asemenea, e bun în lupta cu cancerul ovarian, de prostată, de piele sau de stomac. Clăteşte-ţi ochii cu acest suc atunci când îi simţi uscaţi sau ai senzaţie de mâncărime.
Loboda, remediu în reumatism
Loboda nu creşte de ieri de azi în grădinile româneşti. Ca şi spanacul, este o plantă diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă, având recomandări terapeutice asemănătoare. Dincolo de ciorbele delicioase din frunze de lobodă, planta este recomandată şi în câteva afecţiuni.
Pentru dureri reumatismale, poţi prepara un decoct din lobodă uscată. Peste 2 linguriţe de plantă, torni un pahar cu apă clocotită şi laşi 30 de minute. Strecori şi iei câte 2 linguri de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Urzica are acţiune depurativă
„Urzica te muşcă, dar te vindecă“, spune o vorbă din popor. Planta creşte de 2000 de ani pe toate continentele şi este bogată în carotenoide (provitamina A), cu acţiune regeneratoare a pielii şi a mucoaselor, în vitamine B2, C, K, acid folic şi pantotenic, flavonoizi, taninuri şi uleiuri volatile cu efect tonic, cicatrizant şi antiinflamator.
Urzica este un bun depurativ (curăţă corpul de toxine şi alte substanţe nocive), iar decoctul din frunzele şi rădăcina acestei plante are numeroase efecte benefice: distruge viermii intestinali, stimulează metabolismul secreţiei biliare, este un tonic pentru scalp şi păr, fiind indicat şi în boli reumatice sau gută. Fierbi la foc mic 2 linguri de frunze mărunţite în 300 ml de apă timp de 5 minute. Bei zilnic câte o cană, timp de 2 săptămâni.