Top 10 cele mai sănătoase fructe şi legume care îţi detoxifică organismul primăvara. Minuni medicale făcute cu urzică, usturoi şi sfeclă roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele sunt izvor de sănătate
Fructele şi legumele sunt izvor de sănătate

Primăvara este anotimpul perfect pentru a ne detoxifia organismul. După iarnă, în care alimentaţia cuprinde multe grăsimi animale, verdeţurile care apar în pieţe ajută la eliminarea toxinelor acumulate. De exemplu, urzica detoxifică organismul şi curăţă sângele.

Cris Roată, blogger-ul din spatele Cook it fit, care promovează un stil de viaţă sănătoasă, instructor de Fitness în Düsseldorf  (Germania), spune că detoxifierea este un procedeu foarte indicat pentru menţinerea unei stări bune de sănătate, pentru că ajută la eliminarea deşeurilor din organism, asta însemnând să se renunţe măcar pentru o perioadă de timp (între 2 săptămâni şi o lună) la fast-food, carne de porc şi altă carne roşie, şi anume mai exact la toată mâncarea care încetineşte buna funcţionare a organismului.

Prin detoxifiere se va consuma un aport ridicat de lichide, ajutând la curăţarea tractului gastro-intestinal, iar alimentele consumate ajută la stimularea funcţiilor ficatului.

“Detoxifierea nu trebuie văzută în niciun caz ca un regim de slăbire sau şi mai rău făcută cu produse din farmacie, pline de chimicale, mai ales că natura ne pune la dispoziţie atâtea plante care de-a lungul timpului şi-au dovedit capacităţile miraculoase de vindecare. Primul pas al detoxifierii este să bei cât mai multă apă şi alte lichide sănătoase. Acestea îţi vor oxigena celulele sângelui, atâta timp cât nu adaugi cafeină sau zahăr. Poţi face suc din fructe şi legume proaspete, consuma ceai verde, dar şi din alte plante cu proprietăţi detoxifiante”, spune Cris Roată.

Ceapa şi usturoiul, minunile din grădină

Alimentele sunt o parte esenţială a menţinerii sănătăţii, unele dintre ele având efecte antioxidante foarte puternice. Astfel, fructele şi legumele, care se găsesc din belşug pe tarabele din pieţe, sunt cel mai bun exemplu, pentru că au în compoziţia lor atât o mare cantitate de apă, cât şi vitamine, antioxidanţi şi săruri minerale.

Medicul nutriţionist şi diabetolog Ana Raluca Memu din Drobeta Turnu Severin spune că pentru detoxifierea organismului sunt importante aportul de apă, de fibre alimentare, de vitamine, de săruri minerale şi de antioxidanţi, elemente pe care le găsim în mai multe categorii de alimente.

„Dacă ar fi să realizăm un top am începe cu ceapa şi usturoiul care în ciuda condimentării alimentaţiei aduc o serie de substanţe benefice pentru detoxifierea organismului. Leguminoasele de tip mazăre, fasole, linte conţin amidon care este uşor folosit de organism aducând energie şi o serie de alte săruri minerale care fortifică organismul. În al treilea rând rădăcinoasele de tip morcov, pătrunjel, ţelină, ridichi, ţelină, roşie sunt o bună resursă de minerale şi de fibre şi de vitamine. Cerealele integrale aduc fibre, iar cruciferele de tip varză, broccoli, conopidă aduc atât săruri minerale, cât şi vitamine pentru corpul nostru. Dintre fructe în top se situează strugurii, dacă vrem să facem o cură de detoxifiere, dar toate fructele sunt benefice pentru detoxifierea organismului. De asemenea, ca suport energetic seminţele de susan, dovleac, floarea soarelui care au uleiuri foarte sănătoase, sunt utile, iar pentru că este post soia este un bun aliment care să susţină o cură de detoxifiere”, precizează medicul severinean. 

Iată aici un top al alimentelor şi fructelor bune pentru detoxifierea organismului realizat pentru cititorii „Adevărul” de bloger-ul Cook it fit:

1. LĂMÂIA - Lămâia nu ar trebui să lipsească din nicio casă deoarece este bogată în vitamina C, benefică atât pentru piele, cât şi pentru întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, citricele în general au un efect alcalin asupra corpului, ajutând la reechilibrarea pH-ului şi totodată la întărirea sistemului imunitar.

Ideal ar fi să-ţi începi ziua cu o felie de lămâie în apă la temperatura camerei sau călduţă pentru a-ţi curăţa sistemul de toxine sau la salate (oţetul ar trebui înlocuit cu zeama de lămâie).
Indiferent de anotimp, zilnic ar trebui băut câte un pahar de limonadă pentru a ne feri şi de gripă şi răceli.

2. USTUROIUL - Usturoiul curăţă nu numai întreg organismul, dar mai face bine şi inimii. Este antiviral, antibacterian şi antibiotic, conţinând o chimicală numită alicină, care promovează producţia de celule albe şi ajută la eliminarea toxinelor.

Cel mai bine este să îl consumi crud, în salate sau sosuri. Crud sau fiert, în mâncare, usturoiul ar trebui totuşi consumat zilnic, mai ales în anotimpul rece, când infecţiile respiratorii sunt atât de frecvente.

3. GHIMBIRUL -  Ghimbirul este apreciat încă de acum dou milenii pentru beneficiile sale importante pentru sănătate, în special în menţinerea funcţionalităţii digestive. Ghimbirul este folosit în alimentaţie, dar şi în medicina tradiţională. Iarna, acest condiment special face mâncarea mai uşoară şi mai uşor digerabilă, este revigorant, vasodilatator, are efect de liniştire, reglează echilibrul intern al organismului.  În plus, are şi antioxidanţi pentru un sistem imunitar puternic.

Tulpina subterană (rizomul) poate fi utilizată în stare proaspată, sub formă de pulbere, uscată sau sub forma de ulei sau suc. Pune-l în sucuri de fructe şi legume sau răzuit, peste diverse feluri de mâncare.


4. VARZA - nu ar trebui nici ea să lipsească din meniul zilnic atunci când vrem să ne detoxifiem organismul.  Varza este mai bogată în vitamina C decât portocalele, are puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, conţine magneziu, potasiu, calciu – aceste caracteristici şi multe altele o recomandă în mod special ca remediu natural împotriva unui număr mare de afecţiuni.

Varza mai conţine o substanţă chimică numita sulforofan, care ajută organismul în lupta cu toxinele. De asemenea, în compoziţia ei are şi glutation, un antioxidant care ajută la îmbunătăţirea funcţiei de detoxifiere a ficatului să elimine tot ce este rău din corp.

Se recomandă să se consume de 3 sau 4 zile pe săptămână o salată de varză crudă care poate face minuni în reglarea ponderală, ce-i drept, mai ales pe termen lung (varza fiind foarte bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe vitamine şi minerale, ajutându-ne să slăbim natural).

5. SFECLA ROŞIE - Sfecla roşie este considerată "superfood" de către specialişti deoarece este bogată în vitaminele B3, B6, C şi beta-caroten, este o sursă importantă de fier, magneziu, zinc şi calciu, atât de necesare la detoxifierea şi eliminarea deşeurilor din organism. Fibrele conţinute de sfeclă pot îmbunătăţi şi digestia.

Pentru cei care au nevoie de o ridicare rapidă a numărului de nutrienţi, sfecla roşie este cea mai bună alegere. Are mult magneziu, fier şi vitamina C, reducând colesterolul şi întărind ficatul şi firele de păr.

Adaug-o în salate, foloseşte-o în sucuri de fructe şi legume sau găteşte-o la aburi pentru câteva minute (maxim 5 min).

6. AVOCADO – Avocado este una din cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. Conţine acid oleic, care ajută la reducerea nivelului de colesterol şi favorizează absorbţia subtanţelor nutritive din alimente, ceea ce înseamnă că orice mâncare consumată cu acest fruct devine mai sănătoasă. Avocado este foarte bun şi pentru piele, pe care o menţine tânără şi hidratată, tot prin conţinutul de grăsimi sănătoase.

Asadar avocado este un adevărat superstar în materie de alimentaţie deoarece are un rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţeşte abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană.

De preferat ar fi să se consume singur, fără niciun alt aliment lângă în perioada detoxifierii.

7. BROCCOLI - Broccoli nu numai că este bogat în vitamina C, dar conţine şi beta-caroten şi o cantitate mică dar folositoare de zinc, seleniu şi alte minerale care ajută în acţiunile defensive ale sistemului imunitar. Broccoli mai conţine şi fitonutrienţi, sulforan care au importante efecte anti-cancerigene.

Cercetătorii sugerează că această legumă are un compus numit indole-3-carbinol care ajută la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorirează creşterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sânilor, în timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o formă de estrogen cu rol în protejarea împotriva cancerului. S-a dovedit că indole-3-carbinol nu numai că suprimă creşterea numărului de celule cancerigene, dar distruge şi pe cele aflate la metastază.

Până acum am aflat că broccoli este benefic în detoxifierea organismului, dar pentru că ajută la detoxifiere această legumă îmbunătăţeşte şi capacitatea de funcţionare a ficatului, înfrumuseţând aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indică faptul că sulforafanul poate ajuta la repararea pielii afectate de razele soarelui.

Specialiştii recomandă să se mănânce prin gătire la aburi pentru doar câteva minute (2 – 3 min).
Nu se recomandă gătitul pe o perioadă lungă distruge enzimele care ajută organismul sa lupte împotriva radicalilor liberi.

Aşadar includeţi în dieta dvs. broccoli şi alte legume din familia cruciferelor dacă doriti să beneficiaţi de numeroasele elemente nutritive esenţiale în menţinerea unei sănătăţi optime. Consumaţi legume crucifere de cel puţin 2 ori pe săptămână. În medie, porţiile ar trebui să fie de aproximativ o cană.

8. GRAPEFRUIT - aparţine familiei de citrice şi este bogat în nutrienţi. Acest fruct este bogat în vitamina C, A, B5, acid foloc, calciu şi fibre. În plus, conţine o mare cantitate de antioxidanţi şi fitochimicale. Pulpa grapefruitului de culoare roz sau roşie se datorează prezenţei de carotenoide, numite licopen (găsit şi în roşii), ce are o activitate antioxidantă puternică. Acest fruct cât şi sucul mai este considerat de specialişti ca alimente sănătoase pentru inimă.

Consumul de grapefruit e recomandat cu 30 de minute înainte de a lua masa.  Mănâncă fructele în general pe stomacul gol, pentru a evita balonarea, hiperaciditatea şi digestia greoaie. Digestia fructelor are loc direct în intestinul subţire, acolo unde are loc absorbţia substanţelor hrănitoare.

9. MĂRUL conţine fibre, vitamine, minerale şi multe fitochimicale, toate benefice în procesul de detoxifiere. Merele sunt o sursă de fibre solubile numite pectină, care ajută la detoxifierea organismului, îndepărtând metalele şi aditivii alimentari.

Mănâncă fructele în general pe stomacul gol, pentru a evita balonarea, hiperaciditatea şi digestia greoaie. Digestia fructelor are loc direct în intestinul subţire, acolo unde are loc absorbţia substanţelor hrănitoare.

10. URZICA – Urzica detoxifică organismul şi curăţă sângele, fiind curativă începând de la rădăcină, continuând cu tupina şi frunzele şi terminând cu florile. Se bucură de multa apreciere încă din antichitate.
Se spală bine urzicile, se lasă la scurs, apoi uscate se dau prin maşina de tocat carne, după care se strecoară sucul care se păstrează la frigider, în sticle mici, de culoare închisă, bine astupate.
Sucul de urzici se poate prepara din urzici proaspăt culese, primăvara devreme.

Citeşte şi:

Legumele şi fructele care previn cancerul. Top zece alimente care nu trebuie să lipsească din meniu

Cinci beneficii pe care le aduce rodia

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite