Cum faci lipii ca ale bunicii. Cea mai uşoară reţetă pentru un aperitiv delicios
0
O reţetă simplă de lipii, aşa cum se făceau pe vremea bunicii, uşor de preparat şi deosebit de gustoase pot fi descoperite şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Moldova. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, lipiile sunt un deliciu.
Reţeta aperitivului o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom care spune despre acest preparat că este “pâinişoară din aluat prea puţin dospit, care se face pe vatra cuptoarelor moldoveneşti” şi la care gospodinele respect un ritual: este interzisă prepararea pâinii vinerea şi duminica, considerate zile nefaste pentru copt, în timpul marilor sărbători religioase, în săptămâna mare.
Ingrediente:
500 g făină
apă cât primeşte
sare
1 alună de drojdie (şi chiar mai putin)
Mod preparare:
• Drojdia se desface în puţină apă caldă şi se lasă să respire, să se trezească la viaţă
• Făina se amestecă cu drojdie, apă şi sare până iese un aluat nu prea tare
• Se lasă să crească 1 oră
• Se rup bucăţi de aluat cât un măr, se turtesc şi se pun la copt pe vatra fierbinte (se pot face şi în tavă, la aragaz, presărând făină, să nu se prindă)
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi
Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului