Cum faci cea mai sănătoasă pâine de secară. Condimentul care se adaugă obligatoriu pentru un gust deosebit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pâine gustoasă, fără E-uri, poate preparată în casă de fiecare gospodină. Dacă folosim făină de secară, preparatul va fi mai sănătos. Reţeta pâinii de secară o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".

Ingrediente:

1 kg făină de secară

1 linguriţă rasă de sare 

1 măruţ de drojdie 

apă caldă

1 lingură chimen pisat pudră

Mod de preparare:

Drojdia se desface în apă caldă. Se cerne făina. În mijloc se face groapă, se pune zeama de drojdie, sare, chimen şi se frământă.  Se tot adaugă apa caldă, până se face un aluat potrivit de moale şi se lasă să crească 1 ceas, la loc cald, acoperit cu un ştergar. Se rotunjesc pâinici, alungite, se tăvălesc prin făină de secară şi se pun în tava presărată cu făină din belşug. În cuptorul potrivit de cald se lasă 20 de minute, se scot, se crestează, se ung cu apă sau cu ou şi se pun la loc, până se rumeneşte bine coaja (40-60 minute).

Taină: Pâinea se lasă să se răcească încet, la cald, altfel devine cleioasă. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite