Cea mai simplă reţetă. Cum faci cea mai gustoasă salată orientală şi cât se fierb cartofii ca să rămână cleioşi
0Cu ingrediente puţine şi sănătoase se prepară rapid o salată delicioasă şi săţioasă. Secretele salatei orientale ne sunt dezvăluite în cartea cu reţete a regretatuluilui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre această salată: „Orientală“, o numesc doamnele ardelence de la oraş şi de la sat(…):
Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie.
În Silvania, in iunie ori în septembrie, când e puzderie de flori de bostan şi sunt prea multe sau nu-i rost să mai rodească, salata de cartofi se dă la masă cu prăjitura de flori. Cărnoase şi fragede, florile de dovleac îngrijit culese se dau prin aluat moale de clătite şi se prăjesc în untură. Am gustat, sunt nemaipomenite!
Unii, de la altă şcoală şi de pe altă stradă europeană, îi pun salatei de cartofi şi peşte afumat sau conservat în ulei, dar atunci e cu totul altceva, în alta geografie.
Ingrediente:
2 cepe roşii (2 legături ceapă verde-roşie)
3 ouă fierte piatră (dacă-i post, fără!)
1 salata verde
50 g măsline negre, cărnoase şi parfumate
1 legătura mărar
oţet de fructe, după gust
sare, piper
3 linguri ulei (de măsline, dacă aveţi)
1 kg cartofi tari (cei nisipoşi şi sfărâmicioşi n-au ce căuta în povestea asta)
Mod preparare:
• Se fierb cartofii, dar nu până crapă, ci doar până trece furculiţa prin ei (să rămână puţin cleioşi), pentru a nu se sfărâma
• Se curăţă, se taie felii subţiri
• Ouăle fierte şi ceapa se taie felii subţiri şi ele
• Se taie salata
• Mărarul se toacă mărunt
• Măslinele sunt mai mult un ornament colorat, deci aşa rămân, cu sâmburi
• Se amestecă toate cu oţet, sare, piper, apoi cu ulei.
Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).