VIDEO Turnul Palatului Comunal, obiectiv turistic al oraşului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale transformă turnul Primăriei în obiectiv turistic. De luna viitoare, acesta va putea fi vizitat, pentru prima oară, de la construcţia Palatului Comunal, de acum peste 100 de ani. Cei care vor urca în turn vor auzi de aproape inima primăriei, ceasul centenar, iar panorama ce li se va arăta ochilor vizitatorilor e de-a dreptul impresionantă.

Nu doar turnul în sine merită vizitat, ci întregul ansamblu, aşa că autorităţile se gândesc tot mai serios să transforme edificiul în muzeu. Palatul Comunal va deveni obiectiv turistic cel mai târziu de Paşte.

”Este o construcţie de patrimoniu şi ne-am gândit că ar fi cazul să-l valorificăm şi turistic. Mai trebuie refăcută partea de vopsea a grilajului, a fost renovată deja, în integralitate, partea de interior a scării de vizitare, pe pereţii căreia sunt poze din perioada în care turnul era funcţional, cu partea mecanică a ceasului”, a declarat Fănică Bârlă, viceprimarul municipiului Buzău.

Clădirea-emblemă a oraşului Buzău, Palatul Comunal, a împlinit în toamna anului trecut 11 decenii de existenţă. Construit între anii 1899 şi 1903, la comanda primarului Nicu I. Constantinescu,  palatul din centrul oraşului a fost cea mai impunătoare construcţie comunală, din Regat, supremaţie care a durat până în 1918.

A fost ridicat pe un teren expropriat, în locul grădinii publice, din cărămidă arsă, pe un soclu de piatră. Are parter, etaj şi turn cu ceas. La ridicarea zidurilor groase, s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung. S-a pornit la ridicartea edificiului, respectându-se un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu, unul dintre întemeietorii Şcolii de Arhitectură din Bucureşti. Cea mai cunoscută lucrare din portofoliul său este Palatul Poştelor şi Telegrafului din Bucureşti, construit între 1894-1900.

Despre Palatul Comunal, citiţi mai multe aici.

CITEŞTE ŞI: VIDEO FOTO Nicolae Iorga, despre Palatul Comunal din centrul Buzăului: „Cea mai frumoasă primărie din ţară”

VIDEO Cimitirul evreiesc din Buzău, un ansamblu monumental ruinat de trecera timpului şi nepăsarea oamenilor

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite