Risc de prăbușire la cutremur pentru Colegiul Pedagogic din Buzău. Sute de elevi, mutați la o altă școală

0
Publicat:

Mai multe școli care funcționează în localuri vechi de peste o sută de ani s-ar putea prăbuși la un cutremur major. În această situație este și Colegiul Pedagogic din Buzău, unde învață peste 1.700 de elevi.

Fisuri au apărut în toată clădirea. FOTO Iulian Bunilă
Fisuri au apărut în toată clădirea. FOTO Iulian Bunilă

Clădirea în care funcționează Colegiul Pedagogic din Buzău, monument istoric, a fost construită între anii 1913 și 1925. În urmă cu un an, clădirea a fost expertizată în ceea ce privește riscul de prăbușire la un cutremur și a fost inclusă în categoria a doua de risc.

În ultima perioadă, în pereții clădirii au început să apară fisuri mari, iar din tavan în unele locuri se desprinde tencuiala. Conducerea școlii au luat ca mai multe clase să fie mutate în clădirea altui liceu din Buzău. Asta, pentru că acel corp de clădire a devenit un pericol pentru elevi și profesori.

„Din cauza degradării plafonului, în corpul în care ne aflăm se învață doar jos, deci este funcțională doar partea de jos, unde se află și cancelaria. Pentru partea de sus, este abordată, zicem noi, o atenționare de risc”, a declarat Cristina Iacob, directorul Colegiului Pedagogic din Buzău.

Corpul principal este cel mai afectat. FOTO Iulian Bunilă
Corpul principal este cel mai afectat. FOTO Iulian Bunilă

Potrivit legii, proprietarul clădirii în care funcționează liceul este Primăria Buzău. Reprezentanții administrației locale susțin că nu dispun de sumele necesare unei astfel de consolidări și ca vor încerca să acceseze fonduri europene.

„În bugetul pe 2023, a fost alocată suma necesară întocmirii documentației tehnice, adică documentația de atribuire a lucrărilor de intervenție pentru acest proiect, documentație ce ne va evidenția costurile necesare pentru proiectare și execuția acestor lucrări de consolidare”, spune Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

Colegiul Pedagogic are peste un secol vechime. FOTO Iulian Bunilă
Colegiul Pedagogic are peste un secol vechime. FOTO Iulian Bunilă

Ultima expertiză făcută la această clădire a scos la iveală probleme majore, la unul dintre corpuri. „Pozitiv este faptul că s-au făcut lucrări de consolidare care scot această clădire dintr-un risc iminent de colaps parțial, să zicem, pentru anumite zone”, declară Viorel Constantinescu, expert în construcții.

Clădirea Colegiului Pedagogic este încadrată ca monument istoric și este una dintre clădirile reprezentative pentru municipiul Buzău. O consolidare de asemenea anvergură poate costa între cinci și șapte milioane de euro, în funcție de complexitatea lucrărilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite