Lipsa vaccinului ROR împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei

0
Publicat:

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), cuprins în Programul Național de Imunizare pentru copii, lipsește de aproape patru luni. Serul li se administrează copiilor, în două doze.

Copiii mici trebuie imunizați cu vaccinul ROR SURSA Pixabay
Copiii mici trebuie imunizați cu vaccinul ROR SURSA Pixabay

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, la mijloc ar fi o achiziție întârziată a Ministerului Sănătății. În județul Buzău sunt peste 1.800 de copii care ar fi trebuit să primească vaccinul din noiembrie și până acum.

Vaccinul ROR, care ar fi trebui să fie administrat la peste 1.800 de copii în județul Buzău, lipsește din luna noiembrie 2022.

Potrivit reprezentanților DSP Buzău, există speranțe ca acesta să ajungă săptămâna viitoare, însă numai pentru a acoperi vaccinările restante.

„Până acum, în județ, copiii cărora se adresează acest vaccin, deci cei în vârstă de un an, respectiv cinci ani, au fost vaccinați destul de puțin până acum, fie din achiziție proprie, fie din stocurile care au mai existat la nivelul unităților. Până la această dată, noi am înregistrat un număr de 1.800 de restanțieri la această vaccinare”, declară Carmen Scântei, epidemiolog DSP Buzău.

Cererea din partea părinților este mare, spun medicii de familie, iar faptul ca nu există posibilitatea ca vaccinul să fie cumpărat din farmacii îl face și mai greu de găsit.

„În ultimele două luni, cabinetele medicilor de familie nu au mai fost aprovizionate cu acest tip de vaccin. Discutând cu colegii care sunt mari vaccinatori, pentru că sunt în județ colegi care au un număr mare de copii, numărul părinților care își vaccinează copiii este mai mare decât al celor care refuză să își vaccineze copiii. Toată lumea speră să intre cât mai curând în posesia acestui vaccin”, spune Angela Mazdrag, medic de familie.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, deosebit de infecțioase și care pot genera complicații severe, inclusiv meningită sau encefalită. În România, vaccinul se administrează la copii în două doze, la vârsta de un an, respectiv cinci ani.

BuzăuPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite