Paradox administrativ: Consiliul Județean Buzău investește sute de mii de euro în lucrări edilitare în capitala Republicii Moldova

0
Publicat:

Consiliul Județean (CJ) Buzău „ia în brațe” sectorul Botanica din Chișinău și investește în lucrări de infrastructură de acolo sute de mii de euro. Cea mai mare sumă va fi folosită la reabilitarea Bulevardului Decebal, din capitala Republicii Moldova.

Scuarul de pe Titulescu, reabilitat și cu bani din Buzău. SURSA Primăria Chișinău
Scuarul de pe Titulescu, reabilitat și cu bani din Buzău. SURSA Primăria Chișinău

După ce, în ultimii ani, a dezvoltat relaţii de cooperare cu raioanele Soroca şi Dubăsari din Republica Moldova, aleşii judeţeni din Buzău au încheiat în iunie 2021 un acord de înfrăţire cu municipiul Chişinău şi Sectorul Botanica al capitalei Moldovei.

„Ne propunem ca în comun să avem o colaborare economică reciproc avantajoasă cu o atenție deosebită faţă de întreprinderile mici și mijlocii, încurajând investițiile la nivel local și raional, vom organiza informarea și susținerea reciprocă pentru promovarea dezvoltării economice a celor două Unități Administrativ-Teritoriale”, scria Ion Ceban pe Facebook, după semnarea acordului de înfrățire.

Acordul de înfrățire a fost semnat în perioada pandemiei de Covid. FOTO I. Bunilă
Acordul de înfrățire a fost semnat în perioada pandemiei de Covid. FOTO I. Bunilă

De atunci, autoritățile județene au aprobat numeroase investiții în infrastructura de peste Prut.

Zilele trecute, 300.000 de euro au fost alocați pentru cofinanțarea a două obiective de investiții în Sectorul Botanica. Cea mai mare sumă, 250.000 de euro, ajunge în bugetul pentru reabilitarea Bulevardului Decebal, iar 50.000 de euro, în reparaţii la un pasaj subteran.

Încă 20.000 euro au fost alocați pentru reparaţii la Biblioteca Basarabia, din municipiul Soroca, filială a Bibliotecii „V. Voiculescu” din Buzău.

Sectorul Botanica este unul din cele cinci sectoare ale municipiului Chişinău, situat în zona sud-est a municipiului, având o populaţie estimată la 220.000 locuitori. Acest sector este condus de Diana Guba (foto jos), cea care ocupă această funcţie din luna noiembrie 2020.

image

Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că nu este o alocare nouă, ci suma este reportată din bugetul județului Buzău pe anul trecut.

Deși alocarea de bani din bugetul județului către investiții în Republica Moldova a iscat reacții critice, în 2023, din partea unor consilieri județeni, Neagu a ținut să reafirme că sprijinul financiar este făcut în baza unor acorduri de înfrățire între județul Buzău și unități administrative din Republica Moldova.

Unul dintre proiectele care au beneficiat de finanțare de la admnistrația județeană este un pasaj subteran, aflat mulți ani într-o stare avansată de degradare. După inaugurare, obiectivul va purta numele județului Buzău.

Locuitorii Chișinăului care vor trece prin acest pasaj au ocazia să ia cunoștință cu frumusețile județului Buzău. Asta, deoarece pe toată lungimea trecerii subterane au fost montate panouri pe care sunt ilustrate cele mai importante obiective turistice din județ.

Un alt obiectiv din Chișinău reabilitat recent cu fonduri alocate de CJ Buzău este Scuarul „Nicolae Titulescu” din Chișinău. De altfel, pasajul subteran și scuarul care poartă numele fostului mare diplomat român se află foare aproape unul de celălalt, pe Bulevardul Dacia.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite