Terenurile Stațiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, vizate de construirea de drumuri publice. Protest al cercetătorilor

0
Publicat:

Controverse pe drumurile care ar descâlci traficul Buzăului. Consiliul Local Buzău vrea extinderea unor cartiere și a întocmit un PUZ cu noi drumuri. Edilii spun că viitoarea rețea rutieră ar rezolva tot traficul din zona comercială Unirii Nord și ieșirea din oraș spre Moldova.    

Poza care însoțește mesajul-protest. SURSA SCDL Buzău
Poza care însoțește mesajul-protest. SURSA SCDL Buzău

Dar văzând schița inițială, propusă spre dezbatere publică, cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, cunoscută și ca „Experimentala”, unitate aflată la marginea municipiului Buzău, au constatat că drumurile trec peste terenurile instituției, ceea ce ar afecta toată activitatea. Ei se tem că terenurile lor vor fi segmentate, separate prin aceste drumuri.

„Noi, ca păstrători ai unui tezaur cu peste 100 de soiuri, colecții de mii de plante legumicole, floricole, aromatice, medicinale și cel mai mare producător de semințe de legume românești din țară, am exprimat o poziție fermă împotriva propunerii de a adăuga mai multe drumuri suplimentare. Aceste noi căi de acces ar împărți inutil stațiunea noastră de cercetare, punând în pericol nu doar echilibrul ecosistemului local, ci și munca noastră de conservare a patrimoniului legumicol al României”, este mesajul-protest postat de cercetătorii SCDL Buzău pe rețelele de socializare.

Cercetătorii transmit că „este crucial să înțelegem că dezvoltarea urbană nu trebuie să se realizeze prin sacrificarea acestui patrimoniu inestimabil”, viziunea lor fiind una a „unui Buzău care avansează nu prin constrângerea spațiului natural, ci prin armonizarea dezvoltării cu conservarea”.

„Facem apel la toți cei implicați - de la cetățeni, la autoritățile municipale și la colegii din domeniul urbanismului - să recunoască importanța esențială a lucrării noastre. Împreună, să găsim o cale care să respecte și să valorifice atât dezvoltarea urbană, cât și patrimoniul verde al Buzăului, asigurându-ne că orașul nostru rămâne un loc vibrant, sănătos și plin de speranță pentru toate generațiile viitoare”, este mesajul transmis de SCDL Buzău.

image

Municipalitatea spune însă că PUZ-ul este doar în dezbatere și la varianta finală vor ține cont de toate cerințele SCDL, ca sa nu afecteze loturile stațiunii. Edilii precizează că drumurile vor ocoli astfel parcelele deținute de stațiunea experimentală.

„Într-un oraș sufocat de numărul mare al autoturismelor, specialiștii în urbanism au propus un bulevard în continuarea Aleii Sporturilor, ce ar traversa toată zona de nord spre Podul Mărăcineni! În fapt o idee mai veche care ar rezolva tot traficul din zona comercială Unirii Nord și ieșirea din oraș spre Moldova. Asta propun urbaniștii. În fapt este o soluție excelentă pentru descongestionarea traficului, dar acest lucru nu este posibil pentru că ar fragmenta terenurile de cercetare ale Stațiunii. Nu dorește nimeni acest lucru și l-am asigurat de acest aspect pe dl director Vlad, a fost doar o propunere în etapa dezbaterii publice. Forma finală a rețelei de drumuri propuse pentru Tarlaua 32 și 34, va ocoli terenurile Stațiunii!”, a scris viceprimarul Ionuț Apostu, ca răspuns la protestul cercetătorilor SCDL Buzău.

Schița atașată de viceprimarul Ionuț Apostu. SURSA Facebook
Schița atașată de viceprimarul Ionuț Apostu. SURSA Facebook

După finalizarea PUZ-ului pentru zona de nord a orașului, o firmă de imobiliare va construi un cartier de blocuri, cu patru, șase și opt etaje, pe terenul viran situat în dreapta Bulevardului Unirii.

Conform schiței viitorului cartier, sunt cinci loturi de teren, primul, din stânga, urmând să cuprindă spații comerciale și o parcare generoasă. Celelalte patru loturi vor fi cu blocuri, spații verzi, trotuare și alei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite