Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoiul Benone este încă verde Foto Iulian Bunilă
Usturoiul Benone este încă verde Foto Iulian Bunilă

Un fermier buzoian a dat lovitura cu usturoiul românesc: cultivă un soi nou, botezat Benone, după numele celebrului interpret de muzică populară Benone Sinulescu. E mai dulceag, mai aromat şi mai iute decât cel din import, spun creatorii acestui usturoi, adică specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

Hotărât să relanseze tradiţia cultivării usturoiului în apropiere de Râmnicu Sărat, Valentin Jecu a apelat în urmă cu cinci ani la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumiculură din Buzău pentru a-i dezvolta un sortiment rezistent şi gustos. 

Cercetătorii de aici au reuşit să preia de la grădinari din Râmnicelu soiurile locale aflate în pericol de dispariţie şi să dezvolte altele noi. Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat şi este aproape gata să ajungă pe mesele românilor.

”În acest moment avem cultivată o suprafaţă de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat împreună cu Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În primul şi în primul rând, are acel gust unic, acel gust dulce-acrişor-iute, pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care îl găseşti pe piaţă. Calităţile vin şi din terenul zonei, care îi dă aceste calităţi unice”, spune Valentin Jecu.

Usturoiul Benone creşte pe terenuri fertile din Râmnicelu, localitate de lângă Râmnicu Sărat vestită la nivel naţional pentru gustosul usturoi. Solul bun şi priceperea generaţiilor de cultivatori au făcut ca acest usturoi să capete multe calităţi.

”Trebuie să ştim că usturoiul are cerinţe speciale de sol şi de climă. Nu se obţin rezultate bune pe tot teritoriul ţării noastre ci numai în zone pretabile pentru usturoi, în luncile râurilor, în zone cu teren uşor nisipos, cu drenaj bun, aşa cum este în apropierea albiei râului Râmnicu Sărat”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură.
buzau

Valentin Jecu, producătorul usturoiului Benone Foto Iulian Bunilă

Usturoiul Benone va ajunge la sfârşitul lunii iunie în pieţele din Buzău, Vrancea şi Bucureşti. Printre primii clienţi se va număra şi Benone Sinulescu, îndrăgitul solist de muzică populară reprezentativ pentru judeţul de la Curbura Carpaţilor. 

Usturoiul Benone va fi ambalat în plase de rafie, în cantităţi mici, pentru a rezista multe luni în condiţii minime de păstrare. Pentru noul sortiment, fermierul din comuna Râmnicelu a primit deja comenzi de la câţiva producători buzoieni de cârnaţi de Pleşcoi, dar şi de la un supermarket din Vrancea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

 

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite