Cârnații de Pleșcoi se scumpesc peste măsură. Oaia de import, preferată ca materie primă

0
0

Cârnații de Pleșcoi, preparat tradițional renumit în țară și nu numai, devine o specialitate culinară din ce în ce mai prețioasă, la propriu. Un kilogram de cârnați uscați din carne de oaie ajunge să coste peste 80 de lei. Producătorii lor spun că lanțul majorărilor pleacă de la bază, adică de la carnea de oaie pe care ciobanii noștri o vând mai scump.

image

Prețul cârnaților uscați de Pleșcoi pare foarte piperat. Reprezentanții unui lanț de carmangerii cu afumături tradiționale din comuna buzoiană Mărăcineni spun că într-un an cârnații de Pleșcoi și-au dublat prețul, însă continuă să fie vânduți la fel de bine, așa cum se întâmplă cu aproape toate produsele care au carne de oaie la bază.

„Avem trei sortimente de cârnați de Pleșcoi, cârnații proaspeți, semiafumați și cârnații uscați, care se mănâncă precum babicul, fără să fie preparați. Dintre aceștia, cârnații uscați sunt cei mai scumpi, 89 de lei kilogramul. Aceștia rezistă cel mai mult și sunt foarte căutați”, ne spune Mirela Sicaru, vânzătoare la una dintre carmangeriile din comuna Mărăcineni.

image

Buzoianul Constantin Frusinoiu, producător cu atestat al cârnaților de Pleșcoi, este convins că acești cârnați, mai ales cei uscați, sunt specialitatea culinară cu cea mai substanțială scumpire.

„Din câte văd, în jos nu o să se mai ducă prețurile. În sus, da, pentru că materia primă crește în fiecare zi cu cinci, zece procente. Carnea de oaie, de vită, mațele, sarea, piperul se scumpesc continuu”, spune producătorul de afumături.

image

Frusinoiu spune că șirul scumpirilor pleacă de la bază, adică de la carnea de oaie care pe piața locală este din ce în ce mai greu de găsit, și mult mai scumpă. Pentru a ține în frâu prețurile mezelurilor sale, buzoianul cumpără carne de la abatoare care aduc oi din țări ale Uniunii Europene, unde acest produs este mai ieftin.

„Tot ce vine materie primă la noi este importată din Grecia, Spania, Olanda sau Portugalia. Probabil au subvenții acolo de-și permit prețuri mai mici. Dacă luăm în viu de la crescătorii noștri, trebuie să ajungem la un abator autorizat pentru a le tăia, unde plătim abatorizare, pe urmă rămânem cu subproduse pe care eu nu le folosesc, cum ar fi organe, cap, blană. Nu merită să iau oile așa și prefer să iau carcasă de la abator”, explică Frusinoiu.

Crescătorii de animale spun, la rândul lor, că anul acesta creșterea ovinelor necesită investiții mult mai mari, din cauza secetei care face prăpăd pe câmp și pajiști. Mulți preferă să dea animalele intermediarilor care trimit la export în țările arabe. Florin Marin, fermier din Maxenu, Buzău, spune că achizitorii mari le iau efective de zeci de capete, în care intră și oi slabe, și grase.

Mai multe - Buzău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite