De ce se câștigă mai bine la cules de struguri decât în construcții. Un paradox aparent VIDEO
0Campania de recoltare a strugurilor din 2022 este în toi la Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele din județul Buzău. Zilierii de aici ajung să câștige 1.000 de lei pe săptămână.
În prima parte a campaniei de recoltare, un efectiv de peste 40 de muncitori intră zilnic în via unității viticole din Buzău pentru a culege strugurii din soiurile albe, precum Tămâioasa Românească și Busuioaca.
Zilierii provin din localitățile apropiate comunei Pietroasele, iar cei mai mulți sunt pensionari și șomeri. Ei sunt preluați de la poartă în fiecare dimineață cu unul dintre microbuzele unității și aduși devreme la fermă, pentru a începe culesul pe răcoare.
Jumătate dintre care vin la cules struguri sunt localnici din Pietroasele care răspund prezent la toate solicitările formulate de Stațiunea Pietroasele pentru lucrări care trebuie aplicate de-a lungul anului culturii de viță de vie. Culesul ciorchinilor nu este cea mai ușoară activitate, spun aceștia, însă merită tot efortul.
„Dacă butucul e bun, nu durează culesul decât un minut la găleată, deci trei minute la trei găleți. Sunt însă și butuci cu struguri mai rari. Ciorchinele îl tăiem cu cuțitul, pentru că altfel se scutură bobițele, rămâne ciorchinele gol și n-am făcut nimic atunci”, spune Valentina, o localnică în vârstă de 46 de ani.
Pentru un muncitor harnic, campania agricolă este mai convenabilă și decât munca în construcții. O spune Iulian, un tânăr din comuna Ulmeni care a decis să renunțe temporar la munca pe șantier, ca să meargă la cules de struguri.
„Am lucrat pe șantier toată vara. La cules stau până se termină campania de la stațiune, apoi plec iar pe șantier. Probabil o lună o să dureze. Sper să adun cel puțin 150 de lei pe zi. La final aș putea câștiga 4.000 de lei, în funcție de cât durează campania”, spune Iulian, unul dintre cei mai tineri culegători.
Potrivit inginerului Irinel Popa, cel care coordonează campania de recoltare de pe cele 80 de hectare de viță de vie ale fermei viticole din Pietroasele, cei mai harnici dintre culegători pot câștiga 200 de lei zilnic, adică 1.000 de lei plătiți la final de săptămână.
Din păcate, munca de zilier la cules de struguri nu este la fel de profitabilă și la podgoriile particulare. Mulți dintre fermieri aleg să plătească în natură, de regulă 10-12 la sută din producția de struguri culeasă de către zilier.
Anul trecut, recoltatul la Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele începea cu peste 150 de culegători sezonieri, cei mai mulți veniți din Buzău, Brăila, dar și Mureș.