Cel mai iute ardei din lume, obținut la Buzău. A fost comandat de un producător de cârnați de Pleșcoi
0Cel mai iute ardei din lume, realizat de cercetătorii din Buzău, depășește de 200 de ori în iuțime soiul omologat în 2016, Carolina Reapper. Certificarea a venit în 2014, iar anul acesta a fost confirmat recordul la un congres mondial de horticultură din Franța. Urmează omologarea lui, în câteva luni.
Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Pare după aspect unul normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut.
Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni lucrează din anul 1996.
„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.
Iuțeala soiului obținut de specialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a fost verificată în laboratoare din țară și de peste hotare. Depășește 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această proprietate.
Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reapper, care are 2,2 milioane de unități.
„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, explică cercetătorul buzoian.
Cercetarea ardeiului iute și dezvoltarea soiurilor extrem de usturate adu beneficii în sfera medicala, culinară dar și în fabricarea mijloacelor de autoapărare.
„Pe lângă multiplele beneficii în industria farmaceutică, vorbim de o altă utilizare la producerea sprayurilor de combatere a răufăcătorilor, a infractorilor, a animalelor. Deci, au o acțiune repelentă tocmai din cauza acestei acțiuni inflamatorii”, declară Camelia Bratu, cercetător științific la Banca de resurse genetice Buzău.
Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în următoarele luni. Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, pentru a fi comercializat în siguranță peste hotare.