Sub Balta Văcăreşti din Capitală ar putea fi construit un acvariu din care oamenii să privească viaţa subacvatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Delta Văcăreşti ar putea fi construit un acvariu din care vizitatorii să poată observa viaţa subacvatică FOTO Reuters
În Delta Văcăreşti ar putea fi construit un acvariu din care vizitatorii să poată observa viaţa subacvatică FOTO Reuters

Delta Văcăreşti din Capitală s-ar putea transforma radical în următorii ani, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei. Aceştia au în plan realizarea unui Complex Muzeal al Biodiversităţii chiar în Parcul Natural Văcăreşti, dar momentan totul se află la stadiul de propunere.

Reprezentanţii Primăriei Generale susţin că în viitor şi-ar dori ca în Parcul Natural Văcăreşti să fie construit un complex Muzeul al Biodiversităţii Acvatice, dotat cu tuneluri din care vizitatorii să poată observa viaţa subacvatică din oaza bucureşteană.

În schimb, spun aceştia, totul se află momentan la stadiul de propunere întrucât sunt mai multe aspecte care îngreunează realizarea proiectului, printre care faptul că în Delta Văcăreşti sunt mai mulţi oameni care au teren, dar şi că nu există o suprafaţă avizată în acest moment pentru realizarea acvariului de observare. Municipalitatea speră să atragă fonduri europene pentru realizarea proiectului.

Primul parc natural urban din România

Delta Văcăreşti este primul parc natural urban din România, iar reprezentanţii mai multor ONG-uri au decis să le dea ocazia bucureştenilor să privească Delta de la etajul 17 al unui turn. Înarmaţi cu binocluri, lunete şi materiale informative, activiştii îi aşteaptă pe cei care vor să vadă altfel oaza din mijlocul oraşului.

vacaresti foto marian iliescu

Delta Văcăreşti din Capitală este o oază în mijlocul Bucureştiului FOTO Marian Iliescu

Aici, cei interesaţi de natură şi de comorile pe care le ascunde delta din Capitală pot lua parte la discuţii cu experiţii, putând să se implice în realizarea unor proiecte şi acţiuni dedicate mediului şi spaţiilor verzi urbane.

De asemenea, Observatorul Parcului Natural Văcăreşti dispune şi de patru binocluri profesioniste, o lunetă, determinatorare ortologice şi materiale informative.

Pe lângă panourile de informare care prezintă viaţa din oaza bucureşteană, etajul 17 al turnului de lângă deltă în care a fost amenajat Observatorul este decorat şi cu bucăţi de gazon.Cu ochiul liber, de la etajul 17, Delta Văcăreşti pare un parc neamenjat în mijlocului căruia este şi o baltă, iar în depărtare se zăresc câteva locuinţe improvizate ale oamenilor fără adăpost care spun casă deltei.

Delta s-a format în locul lacului dorit de comunişti

În Studiul de Fundamentare Ştiinţifică pentru aria naturală protejată Parcul Văcăreşti se precizează despre cuveta lacului că este ultima rămăşiţă dintr-o vastă zonă de mlaştini, maidane şi gropi care de la marginea Bucureştiului de altădată.

În apropiere se afla şi mănăstirea Văcăreşti, un monument de artă medieval, ctitorită în 1724 de Nicolae Mavrocordat. Apoi, lăcaşul de cult s-a transformat în închişoare pentru revoluţionarii de la 1848, fiind închisă după cutremurul din 1977.

delta vacaresti foto marian iliescu

Aici este bazinul în care se afla lacul dorit de comunişti FOTO Marian Iliescu

Regimul comunist a demolat mănăstirea, dar a decis şi soarta Bălţii Văcăreşti. Aici, comuniştii voiau să amenajeze Lacul Văcăreşti, care trebuie să fie alimentat gravitaţional din Argeş, din Lacul Mihăileşti. Bazinul creat a fost umplut o singură dată, prin pomparea apei direct din Dâmboviţa, dar reprezentanţii asociaţiilor de mediu spun că apa s-a infiltrat prind diguri şi a inundat în special zona serelor Popeşti Leordeni, iar proiectul a fost abandonat.

Aşa a ajuns să se formeze acum un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriş, ochiuri de apă sau crânguri de sălcii în care trăiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile ori păsări.

Citeşte şi:

Parcul Natural Comana, smaraldul din apropierea Capitalei: trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări cu barca şi zbor cu motoparapanta

Cu binoclul, peste Văcăreṣti

VIDEO Delta Văcăreşti se transformă în parc natural urban. Consiliul General a aprobat suprafaţa care va fi declarată arie protejată

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite