Protest al angajaților din Sănătate în fața Guvernului. Ce revendicări au

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din Sănătate protestează astăzi, în București, din cauza nemulțumirilor referitoare, în special, la salarii. Protestatarii s-au întâlnit la Piața Victoriei, lângă sediul Guvernului, urmând să meargă pe străzile Capitalei până în Piața Constituției, în apropiere de Parlament.

UPDATE 15:57 Ministrul Sănătății nu știe cu cât vor fi mărite salariile angajaților: Nu este important

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu știe cu cât vor fi mărite salariile angajaților din sistemul sanitar, după ședința de Guvern în care a fost aprobat un act normativ privind majorările salariale.

Nu știu în sumă cât este exact, depinde foarte mult de salariul fiecărei categorii, nu discutăm despre o singură categorie. O să mă informez și o să vă comunicăm printr-un comunicat de presă. Nu cred că este important acest procent”, a fost răspunsul evaziv al ministrului.

Un răspuns la această întrebare a venit, ulterior, de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a precizat că este vorba de o creștere salarială de 7%.

UPDATE 14:09 Salariile din sănătate, asistență socială, apărare și securitate națională se majorează de la 1 iunie

Salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022, a anunțat, joi, Ministerul Muncii.

Știre inițială

În prezent, sute de sindicaliști din Sănătate s-au strâns în fața Guvernului. .

Sindicaliștii din Sănătate au declanșat miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială

Programul protestului

- între orele 11.00 – 12.00, adunare publică în fața Guvernului României – Piața Victoriei – alveola centrală;

- între orele 12.00 – 12.30, deplasarea participanților pe traseul Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Revoluției;

- între orele 12.30 – 13.00, adunare publică în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sanitare și în fața Ministerului Sănătății;

- între orele 13.00 – 13.30, deplasarea participanților pe traseul Piața Revoluției – Calea Victoriei – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății – parcarea din Piața Constituției;

- între orele 13.30 – 14.30, adunare publică în fața Palatului Parlamentului în parcarea din Piața Constituției;

- între orele 14.30 – 15.00, defluirea totală a participanților.

Revendicări

Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, "acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem".

În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite