Ministrul Sănătății nu știe cu cât vor fi mărite salariile angajaților: Nu este important
0Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu știe cu cât vor fi mărite salariile angajaților din sistemul sanitar, după ședința de Guvern în care a fost aprobat un act normativ privind majorările salariale.
„Nu știu în sumă cât este exact, depinde foarte mult de salariul fiecărei categorii, nu discutăm despre o singură categorie. O să mă informez și o să vă comunicăm printr-un comunicat de presă. Nu cred că este important acest procent”, a fost răspunsul evaziv al ministrului.
Un răspuns la această întrebare a venit, ulterior, de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a precizat că este vorba de o creștere salarială de 7%.
Un jurnalist prezent la conferință i-a transmis lui Rafila că este ciudat că nu știe în ce constă ordonanța de urgență. „Ba da, eu știu ce conține OUG. V-am spus pe scurt ce conține. Conține alinierea salariilor pentru personalul auxiliar de îngrijire din sectorul sanitar la nivelul anului 2022”, a fost răspunsul ministrului.
Întrebat și câte persoane beneficiază de aceste majorări, ministrul a răspuns că este vorba de câteva zeci de mii și că, cel puțin în spitale, este vorba de peste 40.000 de persoane.
Reamintim că joi, 8 iunie, angajații din Sănătate au protestat în București din cauza nemulțumirilor privind salariile.
Program operațional pentru sănătate
Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă privind principiile de funcţionare ale programului operaţional pentru sănătate, prin care se alocă resurse de până la 6 miliarde de euro în următorii ani, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precizând că acest program răspunde multor necesităţi, inclusiv în domeniul combaterii şi controlului cancerului.
„Astăzi au fost aprobate, prin ordonanţă de urgenţă, principiile de funcţionare ale programului operaţional pentru sănătate, un program important care alocă resurse de până la 6 miliarde de euro în următorii ani, nu e vorba de o finanţare punctuală, anuală. Vreau să spun că acest program operaţional pentru sănătate noi l-am găsit blocat, din păcate. Şi am reluat negocierea lui încă de anul trecut. Suntem singura ţară care are un astfel de program sectorial în domeniul sănătăţii, care beneficiază de o finanţare care nu este exclusivă pentru investiţii în sectorul de sănătate, dar care aduce o reparaţie importantă. Dacă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 22 de judeţe nu au avut posibilitatea depunerii de proiecte pentru investiţii în asistenţa medicală spitalicească, în cadrul acestui program operaţional pentru sănătate, care e gestionat de MIPE, cu avizul Ministerului Sănătăţii, va fi posibil acest lucru", a afirmat Rafila după şedinţa de guvern.
El a menţionat că în această ordonanţă au fost cuprinse „principiile mari care să poată să ducă la selecţia obiectivelor".
„Acest program răspunde multor necesităţi, nu doar cele legate de investiţiile în asistenţa medicală spitalicească, inclusiv în domeniul combaterii şi controlului cancerului, pentru că reprezintă o sursă de finanţare de câteva sute de milioane euro în dezvoltarea centrelor ambulatorii care pot să facă screening-ul şi diagnosticul cancerului, dezvoltarea laboratoarelor de anatomie patologică şi de genetică. Sunt multe investiţii în domeniul oncologiei care pot să se desfăşoare în următorii ani. Acesta este scopul acestui program", a adăugat ministrul.