Nicuşor Dan consideră că „nu e oportun în acest moment” să se majoreze salariile primarilor

0
Publicat:

Nicuşor Dan susține că momentan nu este oportună majorarea salariile primarilor. Edilul a subliniat că există o problemă cu legea salarizării în administrațiile locale, potrivit News. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Primarul Capitalei, Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Dacă trebuiau sau nu mărite salariile, eu consider că nu e oportun pentru acest moment” a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan, potrivit News

Primarul Capitalei a subliniat însă că „avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.  

Nicușor Dan a explicat că, „în felul ăsta, pe poziţiile de director, dacă pentru poziţiile de execuţie, în opinia mea, salariile din interiorul autorităţilor locale sunt mai bune decât cele din privat şi poate nemeritat, în ceea ce priveşte salariile poziţiilor de director, ele sunt mult mai mici decât în piaţă”. 

Astfel, potrivit primarului, directorii care câştigă mult mai bine în privat nu vor alege administraţia. „Primăria municipiului Bucureşti suntem o primărie care avem un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5-6.000 de euro, nu o să-ţi vină pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a adăugat primarul general, potrivit sursei citate. 

Salariile aleșilor locali, mărite de Parlament

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Prin urmare, vor fi crescute lefurile primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ.

Propunerea a trecut cu 168 de voturi „pentru” și 79 „împotrivă”.

Decizia adoptării proiectului a fost ca urmare a presiunii venite dinspre primarii și șefii de Consilii Județene, care i-au avertizat că dacă nu vor lua măsuri privind pensiile și salariile, la următoarele alegeri nu vor mai mobiliza electoratul la urne. Iar Puterea, care are aproape 95% din aleșii locali, s-a conformat.

Mărirea lefurilor pentru aleșii locali a fost împinsă în față în Coaliție de UMDR, care a cerut inclusiv public, urgentarea adoptării. 

De altfel, surse liberale au explicat pentru „Adevărul”, că în cazul în care creșterea salariilor aleșilor locali e atacată la CCR, chiar această urgentare ar putea periclita trecerea de filtrul constituțional.

Invocând proceduri grăbite de adoptare a unei legi a dus și la declararea drept neconstituțională a pensiilor speciale pentru parlamentari, în primăvara trecută. 

În acest caz, viteza dezbaterilor și a voturilor pentru adoptarea măsurii întrece inclusiv termenele din procedura de urgență.

Proiectul, atacat la CCR, după o adoptare cu scandal 

Opoziției s-au opus. USR a cerut oprirea oricăror măriri de salarii, iar Cristian Seidler a anunțat că proiectul va fi atacat la CCR.

De asemenea, AUR a izbucnit un scandal la dezbaterile din comisii, unde Dan Tanasă (AUR) și Gabriel Zetea (PSD) au fost la un pas de a se îmbrânci. 

De altfel, Geoge Simion a lansat mai multe acuzații la adresa parlamentarilor Puterii. „Le creșteți pe ale voastre”, le-a spus șeful AUR parlamentarilor în timpul dezbaterilor pe proiect. În replică, Zetea a susținut că este vorba despre creșterea salariilor angajaţilor primarilor. „Ai fost într-o singură primarie? Când ai intrat ultima oară într-o primărie? Nu va mai bateti joc de angajatii din primarii”, a spus Gabriel Zetea. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite