Ceartă PNL-PSD pe închiderea minelor: cum justifică liberalii votul din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL susține că PSD dezinformează și vrea să speculeze subiectul închiderelor a două mine, proces întins însă pe durata a patru ani, în care se poate reveni asupra deciziei.

Toma Petcu a venit cu poziția PNL pe tema minelor FOTO Inquam / Octav Ganea
Toma Petcu a venit cu poziția PNL pe tema minelor FOTO Inquam / Octav Ganea

Toma Petcu, președinte al Comisiei de transport și infrastructură, a venit cu poziția PNL, după ce PSD i-a acuzat că alături AUR și USR, liberalii au respins amendamentele social-democraților pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, în comisiile din Senat.

În primul rând, haideți să lămurim câteva lucruri, pentru că și în Comisie astăzi și astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri și primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid (...) Avem patru ani de zile de funcționare pentru cele două mine care sunt, repet, prinse în programul european discutat și negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare și punere în siguranță. Dacă nu am fi beneficiat de acest program european, Complexul Energetic Hunedoara, care este o companie de stat, într-adevăr, dar care se ghidează după regulile unei companii private, n-ar fi avut bani să facă această închidere de punere în siguranță și ecologizare. Un lucru foarte periculos, nu doar pentru mediu, ci și pentru siguranța acelor mineri”, a precizat Toma Petcu.

În continuare, se scoate cărbune din aceste două mine. Avem termen de închidere 4 ani de zile, când în această perioadă, oricând, Ministerul Energiei, Guvernul României și Parlamentul, în ultimă instanță, dacă constată că situația energetică actuală excepțională continuă, putem să mergem la nivelul Comisiei Europene și să renegociem acest program de închidere, această perioadă de închidere (...) Mai trebuie spus, cu multă asumare și să spunem adevărul, că ceea ce scoatem de acolo, cărbunele pe care îl scoatem de acolo nu este cel mai eficient, nu este cel mai productiv, nu este cel mai bun cărbune pe care putem să-l folosim și dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbește domnul Zamfir, vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta”, a completat senatorul PNL.

Partenerii să fie echilibrați în declarații

Toma Petcu a vorbi și despre situația CET Paroșeni și a cerut oprirea dezinformărilor. „Cât despre închiderea CET Paroșeni, haideți să spunem și aici adevărul, avem perioadă de 8 ani de închidere, în 8 ani se pot întâmpla atât de multe lucruri în sistemul energetic (...) Este o situație neplăcută și, într-adevăr, lucrurile și deciziile care au pornit acum poate multora nu le plac și doresc să le speculeze politic. Eu, personal, care consider că cunosc cât de cât acest sistem energetic și mecanismele de piață, fac apel la toți politicienii și nu doar la Parlament, să încerce, în această perioadă, să fie mai echilibrați în declarațiile despre energie. Este un domeniu complex și complicat în care măsurile și tot ceea ce vrem să facem se completează unele pe altele”, a mai transmis Petcu.

În final, acesta a concluzionat că votul a fost unul corect: „Eu cred că votul colegilor din Comisie, care au înțeles, indiferent de partidul politic, precum și votul dumneavoastră este unul care să împingă România spre modernizare, dar cu o perioadă de tranziție foarte bine stabilită. Restul, sunt speculații politice”.

Atacul PSD

PSD a transmis că PNL, alături AUR și USR, au respins amendamentele social-democraților pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, în comisiile din Senat.

  O ieșire furibundă a avut și Radu Oprea, purtător de cuvânt și lider al senatorilor PSD. „O coaliție absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR și AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp.  Din cauza lor, pentru că s-au abținut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD și UDMR la Legea Decarbonării, care scoatea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroșeni și prelungea activitatea minelor Lonea și Lupeni care-i asigură cărbunele necesar”, a scrie pe pagina sa de Facebook Oprea.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite