Azil de bătrâni din Capitală, fără autorizație de funcționare. „Pune în primejdie viața persoanelor vulnerabile”

0
Publicat:

Batjocură la adresa bătrânilor și într-un azil din București. La o săptămână după ce DIICOT a demarat o anchetă ce vizează trei azile din Ilfov, unde persoanele vulnerabile erau înfometate și ținute fără medicamente, o situație similară a fost descoperită în Sectorul 6 al Capitalei.

Azil de bătrâni din Sectorul 6, fără autorizație FOTO Arhivă
Azil de bătrâni din Sectorul 6, fără autorizație FOTO Arhivă

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, centrul unde bătrânii își duceau traiul zilnic în condiții inumane, a fost descoperit în urma unui apel la 112, marți, în jurul orie 15:00. La adresa indicată s-au deplasat polițiștii Secției 20.

Azilul nu avea autorizație

Sesizarea a fost făcută către Secția 20 Poliție. La fața locului s-a deplasat o echipă de control formată din polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, o echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și reprezentanți ANPIS, OPC, ITM, DSP și ANSVSA, activitățile fiind întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului București.

Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condițiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) - fapt susceptibil a pune în primejdie viața persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv.

Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic.

De asemenea, azilul în cauză nu ar fi avut un punct de lucru declarat și nu ar fi deținut autorizație de funcționare.

25 de persoane, sub observație medicală

Respectivul cămin găzduia 25 de bătrâni. Cu toții au fost supuși unor evaluări medicale, de către medici și asistenți medicali din cadrul UPU-SMURD București, potrivit comunicatului de presă al DGPMB.

Cu toții urmează să fie relocați în spații de cazare adecvate.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „exercitarea fără drept a unei profesii” și „vătămare corporală din culpă”, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite