Tortură în azil. Doi dintre bătrâni au cerut încă de anul trecut să părăsească centrul din Voluntari, dar nu au fost lăsați

0
Publicat:

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a prezentat măsurile luate și recomandări ale autorităților din subordinea Ministerului în cazul centrelor rezidențiale private pentru persoane vârstnice din județul Ilfov.

Azilele groazei
Azilele groazei

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a recunoscut că doi dintre vârstnicii internaţi la centrul de îngrijire „Armonia” din Voluntari au cerut să părăsească locația încă de anul trecut, însă nu au avut posibilitatea de a face acest lucru.

Centrul este anchetat în prezent de procurori pentru maltratarea beneficiarilor.

Mai exact, o femeie nu a putut fi preluată de o altă asociaţie, iar în cazul unui bărbat internat familia, care plătea pentru cazarea sa, nu a fost de acord cu transferul, potrivit unui comunicat de presă emis marți de Ministerul Muncii și Solidarității Social.

 „Se vor depune toate diligenţele pentru evaluarea situaţiei beneficiarilor M.C. şi G.A. pentru a li se identifica nevoile reale, a li se stabili servicii şi intervenţii în acord cu rezultatele evaluării, inclusiv prin oferirea sprijinului în acordarea asistenţei juridice, în acord cu art. 25 şi următoarele din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi Legii nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative”, dispuneau, în octombrie 2022, inspectorii de la ANPDPD. 

Responsabili cu îndeplinirea acestor măsuri erau, conform documentului citat, managerul general al centrului şi asistentul social (pentru beneficiarul M. C.), respectiv managerul de caz al DGASPC Ilfov, director general al DGASPC Ilfov (pentru beneficiara G. A.).  Cei doi bătrâni ceruseră să fie scoşi din centrul „Armonia”, acest lucru nefiind însă posibil. 

„Facem menţiunea că beneficiara G.A. provine de la DGASPC Ilfov, iar pentru beneficiarul M.C. familia (tutorele) achită Asociaţiei contravaloarea serviciilor prestate. Faţă de dorinţa acestora de a părăsi serviciul social, au fost primite răspunsuri: de la Asociaţia la care beneficiara G.A. intenţiona să meargă (adresă transmisă DGASPC Ilfov de Organizaţia suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual prin care se exprimă imposibilitatea preluării în serviciul acesteia a beneficiarei), iar de la familia beneficiarului M.C. Asociaţia a primit o declaraţie prin care tutorele nu era de acord ca acesta să părăsească centrul”, mai arată comunicatul. 

Controalele făcute în centrul Armonia din Voluntari în urma sesizărilor depuse de Centrul pentru Resurse Juridice au arătat numeroase nereguli în modul în care centrul era administrat.  

„În primă fază, reprezentanţii Autorităţii au constatat că în CIA «Armonia» era frig şi s-a invocat faptul că Direcţia nu achitase contravaloarea serviciilor prestate către Asociaţie. Prin urmare, în 23.11.2022, ANPDPD a solicitat Asociaţiei, printr-o adresă scrisă, furnizarea căldurii în centru”, se arată în comunicatul dat publicităţii marţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. 

Astfel, 14 măsuri au fost dispuse pentru remedierea neregulilor în centrul „Armonia”, despre care inspectorii instituţiei din subordinea Ministerului Muncii au constatat că funcţiona fără autorizaţii şi avize prevăzute prin Ordinul ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. 

Au fost dispuse și măsuri care vizau, pe lângă intrarea în legalitate, angajarea de personal, „astfel încât lipsa personalului să nu limiteze activităţile pentru care centrul a fost înfiinţat, să  poată furniza serviciile necesare beneficiarilor în acord cu nevoile lor, potrivit standardelor minime de calitate specifice unui centru rezidenţial de îngrijire şi asistenţă”.

S-a impus managerului centrului renovarea spaţiilor, asigurarea de meniuri care să respecte principiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate în funcţie de afecţiunile beneficiarilor, reevaluarea situaţiei beneficiarilor care manifestă comportamente abuzive faţă de alţi beneficiari sau comportamente deviante şi identificarea serviciilor de specialitate corespunzătoare.

Reprezentanţii asociaţiei care opera centrul Armonia au transmis, în urma măsurilor impuse, fotografii care arătau că neregulile au fost remediate, după cum reiese din documentele Ministerului Muncii.

 „ANPDPD a transmis adrese atât entităţii controlate, Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz, cât şi DGASPC Ilfov, însoţite de notele de monitorizare şi control, în vederea implementării măsurilor şi recomandărilor. Prin adresa ANPDPD din 27.02.2023, au fost solicitate Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz documente justificative cu privire la modul în care au fost remediate deficienţele constatate prin nota de monitorizare şi control. În data de 13.04.2023, Asociaţia a transmis ANPDPD documentele doveditoare, însoţite de fotografii, care au demonstrat remedierea problemelor identificate de echipa de monitorizare şi control”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite