Urși din Munții Făgăraș, monitorizați cu colare GPS. Ecologiștii vor să afle ce atrage animalele în zonele locuite

0
Publicat:

Cinci urși din zona Munților Făgăraș vor fi monitorizați cu ajutorul colarelor GPS de Fundația Conservation Carpathia. Activiștii vor să știe exact ce atrage animalele în zonele locuite.

Urs în căutare de hrană FOTO Conservation Carpathia
Urs în căutare de hrană FOTO Conservation Carpathia

Cinci urși care coboară frecvent în localități vor fi atent monitorizați de Fundația Conservation Carpathia. Fundația a demarat un proiect-pilot de cercetare pentru îmbunătățirea activității de prevenire a conflictelor dintre urși și comunitățile din zona Carpaților Meridionali. Urșii vor fi capturați, li se vor monta colare GPS și vor fi eliberați.  

„Oricând un astfel de urs se întoarce și se apropie din nou de de localități, rangerii vor fi anunțați prin mesaje SMS, mail și așa mai departe și vor putea ști exact că ursul X urmează să vină în punctul cutare. Este mult mai ușor să previi și să te duci direct acolo când știi că ursul va veni. Sigur că, în cazul acestor atacuri, inclusiv asupra animalelor domestice, este foarte important să știi unde va fi următorul atac și, mai ales, când este iminent”, a precizat Mihai Zotta, director tehnic Conservation Carpathia. 

Zonele vizate sunt cele incluse în fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 22 Rucăr, 20 Stoenești, respectiv imediata vecinătate a comunelor Rucăr, Stoenești, Dragoslavele, Lerești, Bughea de Sus, județul Argeș. Acțiunea face parte din eforturile Fundației Conservation Carpathia de a găsi soluții pentru reducerea conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice, iar finanțarea este în principal privată. Tehnologia vine și cu avantaje pe termen lung. 

„Studiem, ne ajută să identificăm și să documentăm care sunt sursele de atracție pentru orice localități, deci care sunt principalii atractanți, chiar dacă știm oarecum că e vorba de deșeuri menajere, de resturi animale aruncate pe un pârâu la marginea satului, că este vorba de fructele căzute pe jos, pe care nu le mai culege nimeni în anumite situații și așa mai departe. Dar vom putea documenta exact care sunt sursele de atracție în primul pas. Vom merge acolo și sperăm, în colaborare cu autoritățile locale și cu fermierii, să eliminăm, practic, aceste surse de atracție”, a mai adăugat Mihai Zotta. 

Colarele se desprind singure după un an, dar pot fi desprinse și prin telecomandă, mai devreme de acest termen. Ele transmit online o serie de informații, însă totalitatea acestora poate fi descărcată doar de pe colar. 

Mihai Zotta a explicat că transmiterea de informații online de la colar este scumpă și nu pot fi transmise toate informațiile. De aceea, este important ca, la finalul monitorizării, colarele să fie recuperate și să fie descărcate toate informațiile, care apoi sunt analizate. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite