Urs în ipostaze inedite într-o pădure din Retezat. Camerele din rezervație l-au surprins în acțiune VIDEO

0
Publicat:

Camerele video de monitorizare a animalelor sălbatice din Parcul Național Retezat au surprins urs aflat într-o ipostază rar întâlnită de oameni, într-o pădure din masiv.

Ursul filmat scărpinându-se de un copac. Foto: ANPR / Facebook
Ursul filmat scărpinându-se de un copac. Foto: ANPR / Facebook

Camerele video de monitorizare a faunei din Parcul Național Retezat au înregistrat un urs într-o ipostază rar întâlnită de oameni. Animalul sălbatic a fost surprins în imagini scărpinându-se de trunchiul unui copac.

Urși în Retezat

„Prezența ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos”, a informat administrația Parcului Național Retezat (ANPR), care a publicat imaginile cu ursul pe pagina de Facebook a rezervației.

Video cu ursul din Retezat

Urșii ocupă un loc important în fauna ținuturilor de munte ale Hunedoarei, iar întâlnirile localnicilor cu ei au fost frecvente în ultimii ani. Potrivit celor mai recente statistici ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, aproape 600 de urşi erau înregistraţi în judeţul Hunedoara în 2019.

Numărul hunedorenilor care au căzut victime urșilor a fost redus, deși sălbăticiunile și-au făcut de mai multe ori simțită prezența chiar și în locuri populate de oameni. Au fost însă câteva situații în care întâlnirile dintre oameni și urși au avut un final dramatic. Adesea, victimele au fost ciobani sau ajutoare de ciobani care au încercat să își salveze oile pândite de animalele sălbatice.

De cele mai multe ori, susţin pădurarii, urşii se aproprie de aşezările umane sau vin la marginea pădurilor, din curiozitate sau în căutarea hranei, însă animalele al căror comportament nu este influenţat de oameni evită întâlnirea cu aceştia.

Haită de lupi în Retezat

Zilele trecute, tot în parcul național din județul Hunedoara au fost filmați mai mulți lupi, care cutreierau o pădure din masiv.

„Camerele de monitorizare amplasate de colegii noștri în Parcul Național Retezat au surprins imagini exemplare minunate de Lup (Canis lupus). Mozaicul de habitate de pe teritoriul Parcului Național Retezat favorizează prezenţa unei biodiversităţi bogate. Lupul (Canis lupus) - supranumit și sanitarul pădurii - are un rol extrem de important în ecosistem, hrănindu-se și cu animalele slabe sau bolnave de pe teritoriul lui, contribuind astfel la sănătatea naturii”, informa ANPR.

Parcul Național Retezat, plin de animale sălbatice

Înființat în 1935, Parcul Naţional Retezat ocupă o suprafață de aproape 40.000 de hectare și are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni. Munții sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni.

Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților. Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie. Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor.

Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei. Cerbii, căpriorii, râșii și pisicile sălbatice pot fi întâlniți și ei în pădurile din Retezat, iar în zonele alpine sunt populații de marmote.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite