Un urs care a trăit 20 de ani în captivitate a fost eliberat. Povestea tristă a animalului

0
0

După 20 de ani trăiți într-o incintă anostă situată lângă un restaurant din capitala Albaniei, Tirana, Mark, un urs brun, a fost în sfârşit eliberat miercuri, relatează AFP.

 Ursul Mark. FOTO Four Paws
Ursul Mark. FOTO Four Paws

Animalul îşi va petrece restul vieţii în sanctuarul de urşi din Arbesbach - Austria, administrat de asociaţia Vier Pfoten (Four Paws), care se implică în ajutorarea animalelor aflate în situaţii dificile, scrie Agerpres.

Mark va avea parte de tot tratamentul veterinar necesar, de îngrijire adecvată şi de hrană adaptată speciei sale, astfel încât să se poată recupera rapid şi să se bucure de o viaţă demnă de un urs", a dat asigurări Sajmir Shehu, coordonatorul albanez al proiectului pentru salvarea animalelor sălbatice.

Localul lângă care a trăit captiv ursul va purta în continuare numele "Sofra e Ariut" (Masa ursului), însă cuşca în care au fost ţinuţi Mark şi sora lui, Liza, pentru a-i distra pe vizitatori, va fi îndepărtată "pentru ca niciun urs să nu mai sufere acolo niciodată", a subliniat administratorul localului, Aurel Bici, potrivit sursei citate.

„Mark era într-o cuşcă minusculă”

Originari din nordul ţării, Mark şi sora lui, Liza, au ajunsi la restaurant "pentru o cauză bună", localul fiind un refugiu, după ce mama lor a fost împuşcată şi ar fi putut deveni la rândul lor victime ale braconajului. Ei au supravieţuit la Tirana, însă au trăit într-o cuşcă închisă, privaţi de libertate.

„Mark era într-o cuşcă minusculă, podeaua era din beton, condiţiile sanitare nepotrivite, cu hrană anormală pentru un urs brun", a explicat Shehu.

Animalul este obez, se mişcă greu, manifestă tulburări de anxietate şi devine agresiv la cel mai mic zgomot. Starea lui a devenit din ce în ce mai rea mdupă moartea surorii sale, în urmă cu doi ani.

Timp de două sau trei luni de la moartea ei nu s-a putut opri din plâns", a declarat pentru AFP Hiqmet Murati, care i-a îngrijit pe cei doi urşi.

Cei doi urşi au avut un comportament foarte agresiv pe care nici măcar venirea pe lume a puilor - care nu au supraviețuit - nu l-a schimbat. 

Mark are probleme mari de sănătate

Specialiștii de la Vier Pfoten au constatat că Mark are probleme la nivelul articulaţiilor, muşchilor, ochilor, dar şi organelor vitale.

„La Arbesbach va primi tratament veterinar şi îngrijire profesională", a explicat Magdalena Scherk-Trenttin, care coordonează salvarea animalelor sălbatice în cadrul Vier Pfoten.

Operațiunea de transferare a animalului  nu e deloc ușoară, dată fiind greutatea mamiferului (peste 250 de kilograme), așa că e nevoie de anestezie şi asistenţă respiratorie.

Mark va fi al 34-lea animal sălbatic care va părăsi Albania, țară care ia în considerare deschiderea unui sanctuar pentru animalele sălbatice confiscate, tocmai pentru a inversa această tendinţă, potrivit Agerpres.

Povești  triste ale unor urși din România

În luna mai a acestui an, un urs brun de aproximativ 130 de kilograme a fost descoperit captiv într-un laţ din şufă metalică, improvizat într-o pădure din comuna buzoiană Tisău. Animalul agoniza şi, pentru că avea răni grave, a fost eutanasiat. Garda de Mediu Buzău a sesizat Parchetul judeţean, pentru a-i găsi şi pedepsi pe autori.

 În iulie 2022 acţiunea de salvare a unui alt urs care a stat câteva zile prins într-un laţ, în Neamț, a eşuat chiar înaintea sosirii unui echipaj care urma să-l tranchilizeze.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri