Tradițiile de Paște ale ceangăilor din Săcele, în expoziție la Brașov. Cum arată ouăle încondeiate

0
Publicat:

Duminică se sărbătorește Paștele Catolic, iar cei care vor să vadă tradițiile ceangăilor săceleni pot merge la Muzeul de Etnografie din Brașov, unde vor vedea și ouă încondeiate cu modele ceangăiești.

Ouă încondeiate de Anna Godri FOTO Ioan Buciumar
Ouă încondeiate de Anna Godri FOTO Ioan Buciumar

Care sunt cele mai importante obiceiuri ale ceangăilor săceleni cu ocazia Paștelor și ce lucruri minunate fac aceștia de marea sărbătoare de primăvară puteți afla dacă treceți pragul Muzeului de Etnografie Brașov. Aici s-a deschis, la final de martie 2024, expoziția „Tradiții de Paști la ceangăii din zona Săcele”, una care amintește atât despre obiceiul stropitului  din a doua zi de Paști, cât și despre tainele încondeierii ouălor.

Acest film și vernisajul îmi dau un impuls foarte puternic pentru a continua ceea ce am început cu mai mult de trei decenii în urmă: încondeiatul ouălor și cusutul portului tradițional ceangăiesc din Șapte Sate. Mulțumesc familiei pentru sprijin și încurajare și doresc sărbători fericite la toată lumea”, a spus Anna Gödri, săceleanca devenită cunoscută pentru frumusețea ouălor pe care le încondeiază.

În Joia Mare dinaintea Paștelui Catolic, Muzeul de Etnografie Brașov a decis să verniseze această expoziție.

Încondeierea ouălor de Paști este un obicei comun străvechi în Șapte Sate. Sărbătorea Paștelui necesita un oarecare efort din partea fetelor ceangău: conform relatărilor din secolul al XIX-lea, ele strângeau și încondeiau 20-30 de ouă roșii, să nu fie luate prin surprindere mai târziu. Ceangăicele tinere străbăteau prăvăliile din Șapte Sate și Brașov, cumpărând vopsea și ceară pentru încondeiat, urmând să decoreze ouăle cu diferite motive florale, arabescuri, ale căror simboluri reprezentau aspirațiile lor tăinuite. Cu un coșuleț frumos împodobit, plin cu ouă încondeiate, fetele recent confirmate în semn de recunoștință pentru învățătura primită, mergeau într-o vizită omagială la preot și dascăl”, a povestit Alina Mandai, muzeograf Muzeul de Etnografie Brașov.

În Lunea Paștelui, fetele dăruiau alesului inimii, aflat în vizită, cele mai frumoase ouă vopsite, iar feciorii, la rândul lor, ofereau fetelor furci de tors și prâsnele ornamentate. Flăcăii deduceau din culoarea și decorul ouălelor dragostea și loialitatea fetelor.

Se spunea că ouăle care se decolorează și se estompeză cu timpul au fost pictate cu lacrimi și dor, deci fata care le-a încondeiat iubește flăcăul din inimă. Ca urmare, nunta era adesea grăbită de decolorarea ouălelor roșii”, a mai spus muzeografa.

Expoziția va rămâne la Muzeul de Etnografie până la finalul lunii aprilie, când vom fi în preajma Paștelui ortodox.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite