Încondeierea ouălor de Paște în Bucovina, tradiție transformată în artă VIDEO

0
Publicat:

În Bucovina, tradiția încondeierii sau închistririi ouălor este păstrată cu mare sfințenie. Este un meșteșug dus din generație în generație și transformat în artă.

Ouă încondeiate în Bucovina FOTO Alina Iosif
Ouă încondeiate în Bucovina FOTO Alina Iosif

Gospodinele folosesc tehnici păstrate de la bunici și străbunici pentru a încondeia ouăle, care devin autentice bijuterii. Oul încondeiat simbolizează la origini renașterea, învierea lui Isus și are o întreagă simbolistică încifrată în el. 

Tehnici de încondeiere

În Bucovina sunt două tehnici pentru închistrirea (încondeierea) ouălor: prin băi succesive de culoare și cu ceară în relief.

Încondeierea sau închistrirea oului se face numai după ce acesta este foarte bine spălat și după ce se acoperă gaura prin care a fost scos conținutul.

Sunt două tehnici de închistrare și ambele folosesc ceara de albine -  care trebuie mai întâi încălzită bine. 

O artă este și producerea vopselei ce urmează a fi aplicată pe ou. În Bucovina se folosesc mai ales culorile vegetale care sunt preparate după rețete străvechi.

De exemplu, culoarea roșie se obține din coajă de ceapă roșie, frunze si flori de măr dulce, albastrul se poate obține din flori de viorele, galbenul din coji de ceapă, coajă de lemn padureț, verdele poate fi obținut din frunze de nuc sau de floarea-soarelui.

Fiecare culoare care apare pe oul închistrat are o simbolistică: roşu - soare, foc, dragoste, negru - eternitate, statornicie, galben - lumină, bogăţia recoltelor, tinereţe, ospitalitate, verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă, prospeţime, albastru - sănătate, seninul cerului, violet - stăpânire de sine, răbdare, încredere, dreptate.

Lemnul pentru chișiță trebuie ținut la uscat un an, spun meșterii, sârma atașată acestuia trebuie să fie de cupru, iar vârful - de tablă neferoasă.

Fără un instrument bun de încondeiat și fără vopsele bune, oul nu poate prinde viață. Iar acest simbol al Paștelui este forte important pentru bucovineni. Se spune că cei care ciocnesc ouă roșii de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Modele de pe costume populare și de pe ștergare, transpuse pe coaja fragilă de ou

Lucia Condrea, una din bucovinencele care a adus încondeiatul ouălor la nivel de artă, arată că, pentru ornamentarea ouălor, sunt folosite modele de pe costumele populare din zona Bucovinei precum și de pe ștergare, fețe de masă, de pe cusături sau țesături de pat și de perete.

Toate aceste modele tradiționale sunt puse pe ouăle de Paște, care în final devin veritabile bijuterii.

A decora însă coaja fragilă de ou este un proces foarte dificil, care cere îndemânare și meticulozitate și talent.

O artă este și producerea vopselei ce urmează a fi aplicată pe ou. În Bucovina se folosesc mai ales culorile vegetale care sunt preparate după rețete străvechi.

În Bucovina sunt trei muzee a ouălor încondeiate, cu peste 20.000 de exponate

Există trei muzee a ouălor încondeiate în Bucovina, fiecare cu specificul său. Sunt expuse aici colecții de artă, ce conțin exponate mai noi, dar și vechi de peste 100 de ani.

Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin valoarea exponatelor. Muzeul întins pe o suprafață de 800 metri pătrați reunește peste 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât și de pe toate meridianele lumii. 

Colecţia este una privată și aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional.

În colecţia de la Vama sunt şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ etc.

- Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea de la Moldovița a fost înfiinţat de artista Lucia Condrea, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, cunoscută de peste două decenii prin valoarea ouălor închistrite de ea.

Artista a expus în peste 112 expoziţii internaţionale, din 11 ţări și are numeroase premii în țară și străinătate, colecția de ouă închistrite de ea fiind unică în lume.

Muzeul cuprinde peste 5000 de exponate aşezate în 41 de vitrine, ep două nivele de clădire.

- Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti este unica colecţie din ţară în care sunt prezente ouă încondeiate şi închistrite din toată ţara, majoritatea fiind premiate la Concursul de încondeiat, organizat în cadrul Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti.

Muzeul deține și o colecţie cu o vechime mare, colecție foarte valoroasă, cu peste 1.800 de ouă din toată Bucovina.

Cel mai vechi ou din expoziţie are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat chiar la Coicăneşti, cu ceară naturală de albine

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că cele trei muzee vor fi deschise pentru turiști în toate zilele de Paște. Acestea atrag anual mii de vizitatori, dar mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale, când sunt organizate și ateliere de încondeiere a ouălor – unde turiștii pot învăța acest meșteșug.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite