Tabere de schi pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Au șansa dă ajungă la rândul lor instructori

0
Publicat:

Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile vrea să ducă pe pârtiile din România, în această iarnă, 1.000 de persoane cu dizabilități. A organizat opt tabere de schi de câte cinci zile

Tabere de schi pentru persoanele cu dizabilități FOTO Caiac SMile
Tabere de schi pentru persoanele cu dizabilități FOTO Caiac SMile

Cel puțin 1.000 de persoane cu dizabilități își propune să pună pe schiuri Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile din Satu Mare. Acesta a fost la Brașov, unde i-a întâlnit pe membrii lotului național de handbal în fotoliu rulant și le-a propus să participe și să se bucure de proiectul său.

În această iarnă, zeci de persoane cu dizabilități vor putea schia în opt tabere de schi organizate în țară, între care și la Poiana Brașov și Cheile Grădiștei.

„Am făcut anul acesta opt săptămâni de tabără în care cinci dintre ei (plus însoțitorii lor) pot să petreacă cu mine de duminică până vineri – timp de cinci zile – la una dintre pârtiile din țară, unde putem să-i învățăm să schieze independent. Aceasta pentru că anul trecut am reușit să dotez zece pârtii din România cu scaune adaptate ca persoanele cu dizabilități locomotorii să schieze singure, iar acuma vreau să fac aceste tabere ca să-i învăț pe cât mai mulți să schieze, să fie cât mai mulți sportivi care pot să folosească aceste scaune când se duc la munte”, a explicat Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile.

În județul Brașov există două asemenea scaune – în Poiana Brașov și la Cheile Grădiștei – și în fiecare din cele două locuri va avea loc câte o săptămână în care aceste persoane vor învăța să schieze independent și, mai mult, ar putea ajunge chiar instructor de schi. Pentru cei vizați, posibilitatea oferită de Asociația Caiac SMile este o mare bucurie.

„Sunt foarte deschiși și foarte bucuroși. Chiar iarna trecută m-a surprins cât de mulți au venit și mi-au spus că vor să schieze independent, motiv pentru care am și făcut aceste tabere. Mă gândeam că va trebui să vin eu spre ei, să insist, să îi motivez, dar am avut peste 500 de participant și totul a venit de la ei. În taberele de anul acesta vor fi 40 de schiori cu dizabilități care s-ar putea transforma în instructori de schi pentru persoanele cu dizabilități”, a mai precizat președintele Caiac SMile.

Înscrierile se fac pe site-ul asociației

Cei care vor să schieze în această iarnă se pot înscrie pentru pârtia cea mai apropiată de ei, pe site-ul caiacsmile.ro. Deși mai durează până în momentul în care se va putea schia, deja erau înscrise peste 110 persoane. Cei mai experimentați dintre schiorii care fac parte din rândul persoanelor cu dizabilități vor putea deveni instructori de schi. Astfel, planul lui Ionuț Stancovici de a aduce pe pârtii cel puțin o mie de persoane cu dizabilități ar putea deveni realitate.

Ionuț Stancovici a venit în aceste zile la Brașov, unde a stat de vorbă cu componenții lotului de handbal în fotoliu rulant, înainte ca aceștia să plece la Campionatul Mondial și European din Portugalia. Ionuț își dorește ca dintre aceștia să găsească viitori instructori de schi pentru persoanele cu dizabilități, iar deschiderea sportivilor din lot a fost foarte mare.

Echipa CaiacSMile, în frunte cu fondatorul asociației, Ionuț Stancovici, este o echipă dinamică și diversificată, formată din sportivi, antrenori, asistenți medicali și terapeuți care se fac remarcați prin profesionalism, și cel mai important – grija față de cei din jur. Ionuț Stancovici a strâns în jurul său oameni ca el, oameni uniți de aceeași misiune, care provin din clase sociale diferite, cu dizabilități sau fără, de toate vârstele, pe scurt: stâlpul pe care s-a clădit o asociație care vrea să demonstreze că nimic nu este imposibil.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite