Substanţele periculoase din mezeluri: ce otrăvuri înghiţim zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezelurile, pentru că sunt alimente procesate, conţin foarte multe substanţe periculoase folosite pentru a da un gust plăcut şi un aspect apetisant. Chiar dacă sunt legale, sunt nocive pentru organism.

Monoglutamatul de sodiu face ca produsele în care este introdus să ni se pară mai bune, deşi la bază substanţa nu are niciun gust. Practic, creierul nostru este păcălit.

Monoglutamatul de sodiu acţionează practic ca un excitant pentru papilele gustative, care transmit creierului că alimentul pe care îl consumăm în acel moment este foarte bun. Practic, simţim o plăcere care nu este reală atunci când consumăm produse cu această substanţă. Suntem păcăliţi legal, deoarece, deşi s-au făcut studii despre cât de periculos este acest aditiv, el este încă pe lista celor legale. Monoglutamatul de sodiu nu are absolut nicio valoare nutriţională, niciun beneficiu pentru organism“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Monoglutamatul de sodiu este foarte periculos pentru copii. „Femeile însărcinate care consumă produse care conţin monoglutamat de sodiu riscă să aibă copii obezi. Şi copiii mici care consumă acest aditiv pot avea probleme cu greutatea sau cu imunitatea. În plus, produce foarte multe alergii, de la erupţii pe piele, până la indigestii care se manifestă cu ameţeli, greaţă, dureri de burtă şi diaree repetată. De aceea, este greu să ne dăm seama la ce produs este alergic copilul. Eliminăm pe rând din alimentaţie tot felul de lucruri, dar el tot are probleme. Nici nu este de mirare având în vedere că acest aditiv este peste tot“, mai spune medicul.

Şi la adulţii care consumă alimente care conţin monoglutamat de sodiu mult timp efectele sunt grave. Sunt studii care arată că acest aditiv afectează în timp creierul şi poate duce la Parkinson, Alzheimer, dar şi la tipuri agresive de cancer, cele mai frecvente fiind cele ale tractului intestinal, stomacului şi ficatului.

E-uri cu efecte nocive

Xantanul şi guarul pe care le găsiţi pe ambalaj sub denumirea de E415 şi E-412 sunt şi ele periculoase. „Aceste două substanţe au un efect de gelatină. Sunt extrem de periculoase deoarece nu permit organismului să elimine corespunzător mineralele din organism. În timp ne pot da probleme mari la rinichi. Un alt ingredient periculos este dextroz,a care nu are nicio valoare nutritivă, dar prezintă un indice glicemic foarte mare. Este foarte periculos pentru diabetici, dar şi pentru oamenii sănătoşi, deoarece este o adevărată bombă calorică“, mai spune nutriţionistul.

Carminul este una dintre substanţele extrem de periculoase. „Carminul este un colorant care să o culoare frumoasă roz mezelurilor. Este folosit mai ales în parizer şi este foarte periculos pentru copii, deoarece poate da deficienţe de creştere. Studiile arată că riscul de cancer creşte la persoanele care au o concentraţie mare de carmin în organism. De aceea nu trebuie să consumăm mezeluri decât ocazional“, mai spune medicul.

O altă substanţă cu potenţial cancerigen este E 250, numit şi nitrit de sodiu. „Şi această substanţă este folosită pentru a da un aspect apetisant mezelurilor şi studiile au dovedit că favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, în timp poate afecta şi funcţia tiroidei. Este folosit cu predilecţie la cârnaţi“, mai spune specialistul.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite